Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Taless, Milētas (636.-546.g.pmē.)

Pirmais vēsturiski droši zināmais sengrieķu filozo­fijas pārstāvis, Milētas filozofijas skolas nodibinātājs, kas darbojās stihiskā materiālisma garā, viens no leģendārajiem septiņiem gudra­jiem. Tiek uzskatīts par grieķu filozofijas un zinātnes pamatlicēju.

Dzīvesgājums. Dzīves laiks -  636. vai ap 627. – 546. vai 547.g.pmē.
Ievērojamākais grieķu astronoms, viens no Septiņiem gudrajiem. Atveda no Ēģiptes, kur ilgi uzturējās, uz Grieķiju jaunas zinības matemātikas jomā. Tās ļāva viņam paredzēt, iespējams, 585.g.pmē. 28.maija aptumsumu, tādējādi apstādinot karu starp Līdiju un Mīdiju.

Vairs neuzskatīja debess spīdekļus par dieviem, bet par dabiskiem, materiāliem ķermeņiem. Viņš arī noteica Saules aptumsumu 585.g.pmē., izskaidrojot šo fenomenu ar to, ka Mēness aizsedz Sauli.

Darbība. Ēģiptē viņam ienāca prātā doma, ka leņķis pusapļa iekšienē vienmēr ir taisns. Talesa teorēma.  

Taless un Saules aptumsumi. Sengrieķu vēsturnieks Hērodots (V gs.pmē.) savā “Vēsturē,” stāstot par līdiešu karu ar mēdiešiem, raksta: “(..) sestajā kara gadā, ienaidniekiem sastopoties cīņā, dienas vidū piepeši iestājās nakts. Šo dienas pārvēršanos par nakti jau iepriekš bija paredzējis un joniešiem par to pastāstījis Milētas Taless. Viņš to bija paredzējis tajā gadā, kad aptumsums tiešām arī notika.”
Precīzs Talesa prognozētā Saules aptumsuma datums gan nav zināms, kaut arī šo jautājumu pētījušas gan senatnes, gan mūsdienu astronomijas autoritātes. Kā viens no iespējamajiem šī Saules aptumsuma datumiem tiek minēts 585.gada 28.maijs pirms mūsu ēras.
Nav arī zināms, kā pats Taless izskaidroja Saules aptumsumu, ja viņš to patiešām paredzēja. Tajā laikā vēl nebija zināms, ka Saules aptumsumu izraisa Mēness, kurš nonākot starp Sauli un Zemi, met ēnu uz Zemes virsmas. Iespējams, Taless Saules aptumsuma laiku aprēķināja, izmantojot Sarosa ciklu.

Talesa skolnieks Anaksimandrs

Saites.
Sengrieķu zinātnieki.