Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Tekla Haimanots II (1769.-1777.g.)

Tekla Haymanot II.
Abesīnijas neguss no 1769.-1777.gadam.

Dzīvesgājums. 1769.gadā to iecēla tronī rass Mihails (Ras Michael) pēc tam, kad bija noindējis nevarīgo un paša iecelto 70 gadu veco negusu Jāni II.
Viņš bija mierīgs valdnieks, kuram nebija pienācīgas varas. Viņu pilnīgi kontrolēja rass Mihails līdz pat savai krišanai 1771.gadam.
1770.gadā negusam un Mihailam promesot, Gonderā notika sacelšanās. Ieradās Mihails un briesmīgi to apspieda - pat abuna tika pakārts.
1771.gadā rasam Mihailam palika 73 gadu, un viņš jau kļuva nevarīgs. Izcēlās daudz dumpju, kurus rosināja rass Gošs (Ras Goshu) - Mihaila lielākais sāncensis. Galu galā rass Mihails izcīnīja trīs kaujas pie Sarbakusas, tomēr tika sakauts un nosūtīts atpakaļ uz Tigraju, kur nomira. Gošs kļuva par Gonderas rasu.
Šajās cīņās par varu Šoa valdnieki ieturēja neitralitāti.
Par laiku no 1769.-1771.gadam daļēji mēs varam uzzināt no skotu brīvmūrnieka un ceļotāja Dž.Brūsa rakstītā: "Gondaras ķēniņu nams atradās taisnstūra pagalma vidū. Vidūcī četrstūrains tornis... bet daļa torņa ir izdemolēta un sagrauta, un tā prasītos pēc atjaunošanas, nelielas telpas... celtas dažādās pilsētas vietās... no valstī atrodamiem vājiem materiāliem, koka un māla." Tādējādi to laiku cīņās par varu Gonderas Ķēniņu pilsēta bija stipri izpostīta. No Brjūsa pierakstiem mēs uzzinām, ka, nu jau krietni vecā, princese Mentuaba bija atbildīga par 1770.gada dumpi Gonderā pret "veco tirānu... tas radīja asinis un iepriecināja to," - pret rasu Mihailu.
Tekla Haimonts II jau 1777.gadā zaudēja troni, bet 1779.gadā to nogalināja rass Gošs. 

Saites.
Etiopu ķēniņi.
Gondera.