Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Teodosijs I Lielais (379.–395.g.)

Theodosius.
Teodosijs I Lielais Flāvijs.
Apvienotās Romas impērijas pēdējais imperators no 379. līdz 395.gadam.

Radniecība. Viņa tēvs Teodosijs bija karavadonis, kurš cīnījās pret piktiem un skotiem. Tēvu 376.gadā sodīja ar nāvi.
Meita Galla Placīda.
Dēls – Flāvijs Arkādijs, pirmais atdalītās Austrumromas imperators.

Dzīvesgājums. Apvienotās Romas impērijas pēdējais imperators no 379.–395.gadam.
Dzimis 347.gadā Spānijā. Enerģisks karavadonis un veikls diplomāts.
Pēc imperatora Valenta (364.-378.g.) nāves tika pasludināts par imperatoru Graciānu augustu (Graciāna līdzvaldītāju). Viņu 379.gadā par Augustu pasludināja Austrumos. Iesākumā mēģināja iemantot gotu simpātijas, tos iesaistot armijā.
Apstādināja gotu uzbrukumu: 382.gadā tos uzvarēja militāri, pēc tam noslēdza ar tiem līgumu - vienojās viņus nometināt kā federātus impērijas teritorijā.
Tirāns, zvērīgi spīdzināja savus pretiniekus. 390.gadā burtiski noslīcinaja asinīs 7000 sacēlušos Saloniķu iedzīvotājus.
Laikam kristiešu ietekmē aizliedza Olimpiskās spēles (pēdējās notika 394.gadā).

Reliģiskā darbība. Galīgi nostiprināja ortodoksālo kristietību (380.gada edikts).
381.gadā pēc viņa pavēles sasauca Kontantinopoles I Otro koncilu, kurā pasludināja ārpus likuma ariānismu, sodīja par pievēršanos elkdievībai. Viņa laikā tika sagrauti daudzi pagānu tempļi, nodedzināta Aleksandrijas bibliotēka. Pasludināja kristietību par vienīgo reliģiju valstī, par ko baznīca viņam piešķīra titulu "Lielais." Savam bīskapam Milānas Ambrozijam uzdeva izpostīt visas pagānu svētnīcas. Visiem, kas atteicās kristīties, pavēlēja nocirst galvas.
385.gadā izdeva ediktu, kas aizliedza pagānu rituālus un pareģošanu.
394.gadā atcēla Olimpiskās spēles.

Nozīme. Ar 395.gada ediktu Teodosijs Romas impēriju sadalīja divās daļās – Austrumromā un Rietumromā. Pēc viņa nāves 395.gadā par Austrumromas imperatoru kļuva viņa pirmdzimtais dēls Flāvijs Arkādijs, bet par Rietumromas imperatoru - Honorijs.
Teodosijs I bija pēdējais vienīgais imperators. Pēc viņa nāves vara impērijā nekad vairs neapvienojās viena suverēna rokās.

Aplūkojamie objekti.
Baznīca Bālbekā. Teodosijs I (379.-395.g.) 385.gadā izdeva ediktu, kas aizliedza pagānu rituālus un pareģošanu. Pazīstamās, par Lieldienu Hroniku (Chronicon Pascale) sauktās, VII gs. uzrakstītās grieķu pasaules vēstures anonīmais autors, stāstot par 379.gadu, raksta: "Milzīgo un slaveno, no trim marmora akmeņiem uzbūvēto Bāla templi Heliopolē viņš [Teodosijs I] pārvērta par baznīcu." Arī no šīs baznīcas, kuras būvei, ļoti iespējams, tika izmantoti kādu pagānu tempļu akmeņi, tagad nav palikusi ne miņa.

Saites.
Romas ķēniņi (753.g.pmē.-479.g.mē.).
Senā Roma (753.g.pmē.-479.g.mē.).