Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Tlinkitu Plūdu stāsts

Pētniece Merilina Džesmeina apmeklēja tlinkitu indiāņu Kakes ciemu, kur uzklausīja vietējo nostāstu par Plūdiem no vecajā. Mīts vēsta, ka visus iepriekšējos iedzīvotājus, kas še mituši, iznīcinājuši lieli Plūdi, bet pēc tam apvidū apmetušies tlinkiti un citas indiāņu ciltis (haidi, šimšiani) pirms kādiem 5000 gadiem.

Tlingitu indiāņi atceras "liesmojošu briesmoni, kas nokritis no debesīm ar svilpi mutē. Pavirzījies uz priekšu, briesmonis no visa spēka iepūta svilpē, atskanēja neticama skaņa. Viņš līdzinājās milzīgam sikspārnim ar izplestiem spārniem." Briesmoņa ugunīgās spalvas "auga, līdz kamēr aizpildīja debesis abās pusēs." Pēc tam, kad tas nokrita zemē, "nepalika nekā, izņemot liesmu viļņus. Akmeņi dega, zeme dega, viss apkārt dega. Debesīs pacēlās milzīgi dūmu vāli. Dzirksteles un uguns mēles uzšāvās augstāk par kalniem. Lielā uguns rēca pa visu zemi, sadedzinot akmeņus, kokus, cilvēkus, visu apkārt. Pretim ugunij devās vilnis. Tas šļācās kā no simts upēm, pārklāja zemi un nodzēsa uguni, veļoties uz dienvidiem. ūdens pacēlās līdz kalnu augstumiem."
(Šīs rindkopas stāsts laikam ir analoģisks haidu indiāņu stāstam, arī Britu Kolumbijā).

Aplūkojamie objekti.
„Velna pirksts” Vrangeļa salā. Svēts tlinkitu ciltij. Simboliski attēloja to kalnu uz kura tlinkitu senči glābās no Plūdiem. 

Saites.
Tlinkiti.
Pasaules Plūdu stāsti.