Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Timurs (1361.-1405.g.)

Tamerlans vai Timurlengs („Timurs klibiķis”). Saukts arī par „Dieva sodību.”

Vidusāzijas emīrs un karavadonis, Timurīdu dinastijas dibinātājs un tās pirmais ķēniņš no 1361. līdz 1405.gadam.

Radniecība. Bez jebkāda pamata paziņoja esam Čingizhana pēctecis (tā rakstīts arī uz viņa kapenēm Samarkandā). Pēc izcelšanās tomēr vairāk tjurks nekā mongolis – bija cēlies no Šahr i Sabazas tjurku dzimtas (krievu enciklopēdijā minēta kāda barlasu cilts).
Tēvs - beks Taragajs.
Dēls – Šahruhs (nākamais valdnieks), vienīgais Timura dēls, kas bija dzīvs pēc Timura nāves.

Dzīvesgājums. Pēdējais stepju klejotāju karotājs, kas iedzina šausmas visām tautām no Tuvajiem Austrumiem līdz pat Ķīnai. Savā militārajā darbībā spēja apvienot gazi reliģisko degsmi un klejotājcilšu laupītkāri.
Jaunība un izcelsme. Dzimis 1336.gadā, un auga Čagatajas ulusa centrā Hodžilgāras ciemā (Šahrisjabzas pilsētas tuvumā, šodienas Uzbekijā), laikā, kad uluss iegrima nekārtībā.
Iestājās Mogolistānas hana Togluktimura dienastā, pēc tam krita nežēlastībā.
1361.gadā mongoļu Čagatajas ulusa rieteņu daļā kāds Timurs stājās klejotāju-musulmaņu barlasu klana priekšgalā. Sākumā bija neliela vietējā vadoņa lomā, ar ārkārtēju nežēlību un mērķtiecību visai aši paplašināja savas ietekmes robežas. Savu varu nostiprināja apprecot citu karavadoņu meitas, tā kļuva par Transoksānijas austreņu daļas ķēniņu.
Sāka karu pret citām ciltīm, pie reizes pasludinot aizstāvību Transoksānijas pilsētām pret ienaidnieku sirojumiem. Tai pašā 1361.gadā noslēdza savienību ar Balhas emīru Huseinu un cīnījās par varu Maveranahrā.
1362.gadā tika ievainots kaujā labajā rokā un kājā, pēc tam visu dzīvi kliboja, kamdēļ iemantoja savu iesauku.
Pēc serbedāru sacelšanās Samarkandā (1365.-1366.g.) sagrāves un Timura/Huseina varas atjaunošanas tajā, starp tiem saasinājās cīņa par varu. 
1369.gadā Timurs sagrāba Samarkandu un Buhāru – lielākās pilsētas Transoksānijā.
Pēc Huseina nāves 1370.gadā, Timurs pieņēma lielā emīra titulu un valdīja pār Maveranahru ar ielikteņu hanu palīdzību no Čingizhana dzimtas, jo Timurs, kas nebija cēlies no Čingizhana dzimtas, pēc tradīcijas nevarēja kļūt par hanu. Nodibināja savu valsti Transoksānijā ar galvaspilsētu Samarkandā, un sāka to paplašināt uz visām pusēm.
1380.gadā Zelta Orda jau juta militāru spiedienu no Timura puses.
1381.gadā Timurs bija nostiprinājis savu varu Transoksānijā un vērsa savus spēkus uz rieteņu apgabaliem. Timura kavalērija veica iztukšojošus reidus Afganistānā un Horasānā, nonāca pat līdz Azerbaidžānai. Timurs, kuru interesēja tikai mesli, atgriezās Samarkandā. Tikām viņa karaspēks šādus sirojumus turpināja regulāri nākamo desmitgadi. Lai gūtu glābiņu, kaimiņu valdnieki viņam maksāja meslus katru gadu.
Cīņā uzvarēja hanu Toktamišu, ieņēma Horezmu. Pēc trim postošiem karagājieniem - 1389., 1391. un 1394.-1395.gados, sakāva Zelta ordu.
1391.gadā, izmantodams Zelta Ordas krahu, Timurs sāka karadarbību Kaspijas ziemeļu piekrastes apgabalos. Viņa 100 000 vīru lielais karaspēks pilnīgi sagrāva hanu Tohtamišu.
1393.gadā Timura kavalērija šķērsoja Irānu, ieņēma lielāko daļu Irākas, ieņēma Bagdādi un to izlaupīja.

Timurs pie krievu robežām (1395.g.). 1395.gada vasarā pie Krievzemes robežām parādījās Timura varenā armija. Krievu pilsētās gatavojās sliktākajam, jo bija labi informēti kas ir Timurs un kā viņš rīkojas iekarotajās zemēs. 
Tomēr Timurs nedevās dziļāk krievu zemēs un aprobežojās tikai ar Jeļecas (Елец) pilsētas un tās apkārtnes izpostīšanu - tā bija pilnīga katastrofa. Pie Jeļecas Timurs nostāvēja divas nedēļas, un tad pagriezās atpakaļ. Tāda despota rīcība līdzinājās brīnumam, tādēļ krievu popi uzreiz to pasludināja par Vladimiras Dievmātes ikonas (Владимирскaя иконa Божией Матери) aizstāvību.

Timurs un Tohtamišs. Это был золотоордынский хан Тохтамыш. Тот самый, что в 1382 году разорил Москву и вынудил Дмитрия Донского вновь признать власть Золотой Орды.

Надо заметить, что именно Тамерлан оказывал Тохтамышу поддержку в борьбе за власть. Однако с середины 1380-х годов новый ордынский правитель становится непримиримым врагом Тамерлана. Почему? Судя по всему, не желал ни в малейшей степени считать себя хоть в чем-то зависимым. И кроме того, боялся, что Тамерлан отберет у него закавказские и западноиранские земли.

Жестокая борьба между ними продолжалась почти десять лет. Сначала Тамерлан разбил Тохтамыша. Однако хан Золотой Орды сумел собрать новую армию и нанес удар по среднеазиатским владениям своего бывшего покровителя. Ситуация для Тамерлана была очень опасной — ободренные появлением армии Тохтамыша, подняли голову многочисленные враги "Железного хромца".

Справившись с этой напастью, Тамерлан затеял второй большой поход против Золотой Орды. На этот раз его целью был не только разгром войска Тохтамыша, но и разорение владений хана.

То есть Русь не была целью среднеазиатского правителя. Приоритетом были ордынские города и поселения на Средней Волге, которые Тамерлан и разгромил после того, как повергнул от русских границ. Удар был такой, что Золотая Орда уже не смогла восстановить свое прежнее могущество. Началась новая междоусобная борьба — и Тохтамыш уже более не был серьезной угрозой для Тамерлана.

1397.gadā Timura armija apdraudēja Osmaņu impērijas austreņu robežas, tādējādi noraujot Bajazīdam I Konstantinopoles sturmēšanu.
1398.gadā Timurs bija jau nostiprinājis savu varu Afganistānā, Irānā un Irākā, un devās karagājienā uz Indiju, tas turpinjājās līdz 1399.gadam. Septembrī viņš šķērsoja Indu, bet decembrī jau ieņēma Deli. Pilsēta tika nežēlīgi izslepkavota un izlaupīta. Timurs lika nogalināt ap 100 000 indiešu, pasludinot džihādu „elku pielūdzējiem.”
1399.gadā Timurs tomēr pilsētu atstāja un Tuglakīdu dinastija atgriezās pie varas Deli. Tikmēr Timurs pēc Deli atstāšanas janvārī ieņēma vēl arī Mērutu un atgriezās Samarkandā ar bagātu laupījumu.
1400.-1402.gados devās karagājienā uz Turciju. 1400.gadā Timura armija izlaupīja Bālbeku
1402.gadā Timurs sakāva Ēģiptes mameluku armiju Sīrijā. 1400.gadā to izlaupīja Timura armija un pēc tam Bālbeka jau tiek reti minēta arābu avotos.Damaskas aplenkuma laikā ar Tmuru tikās un runājās Ibn Haldūns, kas aiz sevis ir atstājis Timura darbošanās aprakstus.

Cīņa pret Bajazīdu I. Formālais sadursmes iemesls bija turkmēņu ķēniņa Karajusufa aizbēgšana pie turku sultāna Bajazīda I. Timurs pieprasīja viņa izdošanu, bet turki atteica. Tai pašā 1402.gadā Timurs devās karot pret osmaņiem. Izšķirošā kaujā jūlijā satikās divas tā laika pašu varenāko valdnieku armijas pie Ankāras (bijusī Angora) - Timura un Bajazīda I. Saskaņā ar dažiem avotiem Timura armijai bija skaitlisks pārsvars, kas esot nospiedoši ietekmējis Bajazīdu I. Tomēr turku sultāns pieņēma kauju un tā bija visai sīva - abas puses cieta lielus zaudējumus.
Galu galā turki kauju zaudēja, pats Bajazīds I krita gūstā. Bajazīda I neveiksmi ar gavilēm uzņēma Eiropā. Francijas karalis pēc kaujas pie Ankāras pat nosūtīja apsveikuma notu emīram Timuram. Apsveikumus nosūtīja arī Anglijas un Kastīlijas monarhi. Tas arī ir saprotams, jo šī turku kauja uz pusi gadsimta aizkavēja Bizantijas galu. Izmantodams osmaņu apjukumu, Bizantijas imperators Jānis VII Paleologs atkaroja Bajazīda pēctečiem Salonikus un Marmora jūras Eiropas piekrasti.
Tā Timurs izdarīja lielu pakalpojumu tā laika Eiropas valstīm.
Sagūstīto sultānu Timurs visur vadāja līdzi dzelzs krātiņā. 1403.gada martā sagūstītais Bjazīds I izdarīja pašnāvību, atrazdamies Aksehīrā. Pēc viņa nāves valstī izcēlās jukas. Tad Timurs sadalīja Osmaņu valsti starp trim Bajazīda I dēliem.

Timura nāve. Pēc uzvaras pār Bajazīdu I pie Ankāras Timurs sāka gatavoties karagājienam uz Indiju (vai jau devās karagājienā uz Ķīnu?), bet 1405.gada februārī viņš saslima un nomira Otrarā 68 gadu vecumā. Apglabāts kapenē Samarkandā - Guremīra mauzolejā.
Formējot ierēdņu aparātu, Timurs vairāk bija rūpējies par savu drošību, nevis stabilu valsts pārvaldi. Viņa pēctečiem nepalika nekāds jēdzīgais valsts aparāts un milzīgā valsts sadalījās.

Nežēlība. Timura armijas vizītkarte bija galvaskausu piramīda, kādu viņi atstāja turpat vai pie katras ieņemtās un izlaupītās pilsētas vārtiem. Šausmas, kādas Timura kari atstājuši vēsturē, ir gandrīz vai fenomenālas.

Timurs – karavadonis. Būdams pieredzējis karavadonis ar lielu personisku drosmi, stipru gribu un organizatora talantu, Timurs no 1372.-1405.gadam veica vairāk kā 20 lielus karagājienus. Timura armijas karoja Tuvajos un Vidējos Austrumos, Kaukāzā, Indijā un pat Ķīnā. Karagājienus uz Zelta Ordu. Indiju un Ķīnu pavadīja neiedomājama cietsirdība un milzīgi postījumi.
Kā tāds viņš bija ārkārtīgi talantīgs, piemita gluži vai mesiāniska pasaules iekarošanas tieksme. Neviens tā laika karavadonis neprata tik labi saskaņot kavalērijas un kājinieku darbību kaujas laikā. Bez tam viņa karaspēkā vienmēr bija pilsētu aplenkšanas speciālisti.
Iekarojumu rezultātā viņš radīja milzīgu valsti ar Samarkandu centrā, kas ietvēra Maveranahru, Horezmu, Afganistānu, Irānu, Irāku, Azerbaidžānu, Armēniju, Gruziju, taču viņa valsts bija mākslīgs apvienojums.

Reliģiskā darbība. Reliģiskā ziņā Timurs bija musulmanis, pie tam uzcītīgs. Tas gan nebija viņam par šķērsli iekarotajās teritorijās rīkoties ar ārkārtēju nežēlību. 1398.gadā pēc viņa pavēles tika iznīcināti desmitiem tūkstošu Indijas iedzīvotāji, to skaitā indiešu mūki. Lūk, ar tādiem līdzekļiem Timurs realizēja džihādu pret „neticīgajiem.”
Iemantoja elkdievības apkarotāja slavu.

Timurs – mecenāts. Bija literatūras aizgādnis.
Uzbūvējis milzum daudz mošeju. Lielākā no tām – Bibi-Hanuma mošeja (laikam Samarkandā?) gan gājusi bojā zemestrīcē visai drīz pēc Timura nāves. Aizrāvies ar šaha spēli tā, ka pat savu dēlu nosauca par Šahruhu („šaha laidnis”).

Mistika. Tā saistīta ar viņa kapeņu atvēršanu Samarkandā - Timura lāsts.

Aplūkojamie objekti.
      Guremīra mauzolejs Samarkandā. Timura kapene. Veikti izrakumi 1941.gadā, kas izraisījuši baumas par Timura lāstu.
      Piemineklis Taškentā. Atrodas Kārļa Marksa pieminekļa vietā.

Saites.
Timurīdu dinastija (1361.-1505.g.).
Timura lāsts.