Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Šahruhs (1405.-1447.g.)

„Šaha laidnis” – tā viņu nosauca tēvs Timurs, sakarā ar šaha spēles aizraušanos.

Horasanas ķēniņš no 1405. līdz 1447.gadam.

Radniecība. Tēvs – Timurs, iepriekšējais valdnieks.
Brāļi - jaunākais no Timura dēliem, Timura varas pārņēmējs.
Dēls – Ulugbeks, nākamais ķēniņš.

Dzīvesgājums. Dzimis 1377.gadā.
Timura milzīgā valsts izrādīja sadalīšanās pazīmes. Saglabāja Samarkandā spēcīgu valdīšanu.

Nākšana pie varas. Pēc veselas virknes karu pret citiem troņa pretendentiem Šahruhs saglabāja kontroli pār Persijas austreņu apgabaliem un Rietumafganistānu. Tomēr valsts rieteņu daļu bija spiests atdot divām konkurējošajām dinastijām: džalairīdiem (mongoļu izcelsmes dinastija, kas paturēja Irāku) un karakojunliem („melnās aitas” tjurku klans Azerbaidžānas ziemeļu apgabalos). Citur (Sovetskaja Istoričeskaja enciklopedija) teikts, ka pēc virknes savstarpējo karu 1409.gadā Šahruham nomināli izdevās iegūt augstāko varu pār visām teritorijām, ko bija pārvaldījis viņa tēvs Timurs. Šahruha politika bija vērsta uz Timurīdu valsts teritoriālās vienotības saglabāšanu.
1416.gadā pārnesa savas valsts galvaspilsētu no Samarkandas (Transoksānijā) un Heratu (Austrumpersijā, tagad Afganistānā).
Reliģiskā ziņā bija pārliecināts musulmanis. Celdams daudzas mošejas Persijā, viņš tādējādi mazliet atlīdzināja Persijai tēva nodarītos postījumus.
Jau no Heratas Šahruhs veica vairākus neveiksmīgus karagājienus ar mērķi atgūt zemes Irākā un Irānā, kas atradās Karakojunlu dinastijas valdnieku varā.
1416.gadā Šahruha dēls Ulugbeks nodibināja faktiski neatkarīgu valsti Samarkandā, kur bija tēva iecelts par vietvaldi.
1428.gadā, izmantojot Zelta Ordas sabrukumu, kāds Abulhaīrs apvienoja uzbekus un vēl citus kareivīgus tjurku izcelsmes stepju karotājus, kas mita uz austreņiem no Kaspijas jūras. Tie devās uz dienvidiem un sadūrās ar timurīdiem.
Viņa valdīšanas laikā valstī turpinājās feodālo attiecību attīstība un zemes valdījumu paplašināšana dāvinājumu ceļā (soijurgal).

Šahruha nāve. Šahruhs nomira 1447.gadā Heratā, tolaik viņa valdīšanā atradās Rieteņu Afganistāna un Austreņu Persija.
Apglabāts Samarkandā. Pēc Šahruha nāves viņa pēcteču starpā sākās nežēlīga cīņa par varu, kā rezultātā Timurīdu valsts sabruka.

Saites.
Timurīdu dinastija (1361.-1505.g.).