Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Tapromas svētnīca

Ta Prom temple.
Brahmam veltīta sena kmeru svētnīca, kas atrodas Kampučijā, viena kilometra attālumā no Ankoras kompleksa, apaugusi ar milzīgiem džungļu kokiem. 

Svētnīcu, tolaik kmeru valodā sauktu par Radžaviharu ("valdnieka klosteri"), kā mahajānas zara budistu klosteri un universitāti pēc valdnieka Džajavarmāna VII rīkojuma, par godu viņa mātei uzbūvēja XII gs. beigās - XIII gs. sākumā - 1186.gadā. Uzraksts uz stēlas tempļa pagalmā liecina, ka tur bijusi mājvieta vairāk nekā 12 500 cilvēkiem, tai skaitā 18 augstajiem priesteriem un 615 dejotājām. Milzīgais templis veltīts dievam Brahmam. Senos laikos templī dzīvojuši un dievu-radītaju pielūguši vairāk nekā 10 000 cilvēku, tempļa tuvējā apkārtnē dzīvojuši vēl 80 000 cilvēku. Skaits, ļoti iespējams, ir pārspīlēts, taču jebkurā gadījumā Radžavihara Kmeru impērijā bijis nozīmīgs un ietekmīgs centrs.

Turpmākajos gadsimtos Radžaviharas tempļa daudzie dekoratīvie ciļņi un griezumi, atspoguļojot vēstures līkločus, gan piedzīvoja postījumus, gan ieguva papildinājumus no reģionā konkurējošo budistu un hinduistu kultūrām raksturīgās ikonogrāfijas, līdz XV gs. pēc Kmeru impērijas krišanas līdz ar citiem Ankoras tempļiem nonāca aizmirstībā, lai kā rietumu arheologu un etnogrāfu izpētes objekts atkal parādītos dienas gaismā XIX un XX gadsimtā.

Savdabīgu izskatu šai senajai svētnīcai piešķir koki, kas aug uz sienām un drupām. Tiek lēsts, ka lielie koki tur auguši kopš XV gadsimta. Tas arī bija laiks, kad templis tika pamests novārtā un palēnām to pārņēma džungļi. Lai arī pēdējos gados daudz darīts, lai vēsturiskais svētnīcas komplekss tiktu saglabāts pēc iespējas labāk, daudzviet koku saknes neglābjami nodarījušas kaitējumu ēku pamatiem.

Šodien, saglabājis savu arhitektonisko veselumu un ieaudzis drupas ieskaujošos ainaviskos kokos, Tapromas templis ir viens no populārākajiem Ankoras sakrālā kompleksa apskates objektiem, kas 1982.gadu iekļauts UNESCO pasaules mantojuma sarakstā. Tapromas templi, sadarbībā ar indiešu restauratoriem un arheologiem, atjauno Kampučijas Ankoras reģiona pieminekļu aizsardzības speciālisti.

Uz tempļa sienu bareljefiem ir attēloti dažādi reliģiski un mītiski tēli, tai skaitā pazīstami, viegli identificējami, kā arī neviennozīmīgi interpretējami dzīvnieku attēli. Pēdējo vidū atrodas tik dzīvu interesi izraisījušais bareljefs, kas ieguvis Tapromas stegozaura apzīmējumu. 

Nospiedums civilizācijā.
 "Lāra Krofta - kapeņu aplaupītāja." (Lara Croft: Tomb Raider) Daļa no šīs 2001.gadā iznākušās filmas skatiem uzņemti Tapromas svētnīcē, pēc kā senā būve ieguva plašāku atpazīstamību.

Saites.
Kampučija.
Tapromas stegozaurs.