Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Tigraja, Etiopijas province

Province Etiopijas ziemeļos ar administratīvo centru Makeli, Etiopijas kristietības centrs.

Vēsture. Līdz ar militārpersonu dumpja apspiešanu 1989.gadā Etiopijas virsnieku korpuss bija nopietni iedragāts, un nebija vairs kam vadīt cīņas pret tigraju TTAF. Eritrejieši un somālieši veica invāziju. Iejaucās padomju un kubiešu armijas, taču tās nespēja uzveikt Eritrejas partizānus.
Mengistu ieviesa komandanta stundu, obligāto kara iesaukumu u.c. represīvos pasākumus. Taču viss velti: eritrejieši ieņēma galveno ostu, tiem pievienojās Tigrajas Tautas Atbrīvošanās Fronte, un PSRS izveda savus spēkus. 1988.gadā pēc dienu ilgajām niknajām kaujām ar tigraju nemierniekiem, kas reizēm pārgāja tuvcīņās, etiopu armija tika izdzīta no Aksūmas. Gūstā krita ap 2000 kareivju un virsnieku. Dažu mēnešu laikā pēc dumpja etiopu armija cieta vēl vairākas citas militāras sakāves, kas beidzās ar pilnīgu valdības spēku izdzīšanu no Tigrajas un lielākās daļas Eritrejas.
Karš pārmetās arī uz citām valsts daļām – Gondaras provinci, kurā tika aplenkta Gondara un ZA Vollo provinci, kur 1989.gadā tika nopostīta Lalibela.
Šai laikā nokritās kafijas cena un valstī iestājās briesmīgs bads.
2020.gada beigās Tigrajā valdošajai Tigrajas Atbrīvošanās partijai izcēlās bruņots konflikts ar centrālo Etiopijas valdību. Etiopijas armija triecienā ieņēma Mekeli. No Tigrajas tika palaistas raķetes pat uz kaimiņvalsts Eritrejas gavaspilsētu un tās lidostu.

Aplūkojamie objekti.
      Klinšu baznīcas. Te atrodas senākās Āfrikas kristiešu baznīcas, kas iekaltas klintīs dažādās Tigrajas vietās, kopskaitā vairāk par 10. Rietumu pasaulē pazīstamas tikai no XX gs. 60.gadiem.
      
      Aksūma. Senās Aksūmas valsts un etiopu kristietības centrs. Iespējams, arī pašreizējā Derības šķirsta atrašanās vieta.

      Makele. Tigrajas provinces galvaspilsēta. Tīra, labklājīga, ir pat universālveikals.
            Kara monuments. Milzīgs ar apzeltītu sfēru. Celts par godu pilsoņu kara beigām.
            Imperatora Jāņa IV pils. Eklektikas stilā, plus arābu austrumi. Nedrīkst no ārpuses filmēt.
 
    Jeha. Pirmsaksūmas svētnīcu komplekss, dienvidarābu kolonizācijas laikabiedrs. No svētnīcām palikuši vien pamati, artefakti atrodas Adis-Abebas Valsts muzejā, atrodas pa labi no ieejas – arhitektūras detaļas, statujas un bronzas izstrādājumi.

       Debredamas klosteris. Galvenā etiopu svētvieta, vissenākais VI gs. klosteris. Izcirsts augstu klintī, nokļūt tur var pa virvi.  

Saites.
Etiopija.