Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Tana ezers

Tektoniskas izcelsmes ezers Etiopijā, Abesīnijas kalnienē.

Raksturlielumi. Platība - 3100 kvkm.
Augstums - 1830 m vjl.
Dziļums - līdz 72 m.

Vēsture. 1770.gadā atklājis skotu ceļotājs un brīvmūrnieks Džeims Brūss.

Hidroloģija. Ezerā ietek Abajas, Rebas, Humaras upes; iztek Zilā Nīla. 
Ezrā mīt nīlzirgi, krastos aug papiruss.

Daba. Bagāts zivīm.

Aplūkojamie objekti. Pavisam ezerā ir daudz salu – 45, bet ap 20 salas ir ar pareizticīgajiem klosteriem. Daudzi dibināti XVI-XVII gs., daži ir vecāki – XI gs. Ja ņem ekskursiju uz pusdienu, var redzēt četrus objektus. Ja visu dienu – tad krietni vairāk. Līdz pirmajai salai ir stundas brauciens. Pārsvarā būves no koka ar konusveida salmu jumtiem.

Sv.Jura klosteris. Vīriešu klosteris. Tur ir baznīca un mzejs ar vairāku Abesīnijas valdnieku kroņiem. Šeit taisa niedru laivas.

Kidene Mehret.
Kebran Gabriel. Tajā neielaiž sievietes.
Debre Mariam. 
Sala ar sieviešu klosteri. Esot nerunīgas.
Sala, kurā aug kafija.

Daga Stefanos. No Bahirdaras jābrauc ar kuteri kādas 2,5 st., tās ir apmēram 20 jūdzes. No krasta iet augšup. Tur ir Sv.Stefana baznīca ar akmens mūri riņķī. Gara taisnstūra ēka ar noapaļotiem stūriem, apkārt apjumts celiņš. Baznīca ir jauna, jo vecā nodegusi meža ugunsgrēkā 100 gadus atpakaļ. Šī ir viena no svētākajām Tana ezera vietām. Kaut kas līdzīgs baznīcai šeit atrodas jau 1000 gadu. Te atrodas piecu imperatoru mūmijas.

Chirkos baznīca. Triju ar pusi stundu braucienā no Bahirdaras. Šeit no IV gs.pmē. atradies Derības šķirsts, bet karalis Ezana IV gs. viņu aizvedis uz Aksūmu. Tai laikā baznīcas te nav bijis un Šķirsts atradies teltī. Telts priekš veiktas upurēšanas, jo etiopi tai laikā bija judaisti. Uz salas vēl joprojām atrodas akmeņi ar padziļinājumiem, kurus upurēšanas laikā apspricēja ar asinīm.
Uz neaptēstu akmeņu platformas slejas trīs ne pārāk augsti stabi. Augstākais no tiem 1,5 m augstumā un kvadrāts šķērsgriezumā. Tā virsotnē ir izdobts padziļinājums. Divi pārējie bija metra augstumā, cilindriski, arī ar padziļinājumiem virsotnēs ap 10 cm dziļumā. Šie monolītie stabi izskaldīti no pelēkā granīta. Kad ar asinīm tika apspricēta telts, atlikumu salēja šajos padziļinājumos.
Vēsturiski šādi akmens stabi saistīti ar senām judaisma formām. Tos sauca – massebot, tādi vēl atrasti Palestīnā un Sinaja pussalā. Tādi tika iekārtoti kā altāri augstās vietās upurēšanas un citu rituālu veikšanai.

Gorgora. Pamesta falašu pilsēta tikai 7 km no Gondaras. Tur dzīvo tikai viena sieviete, kura diez vai ir falaša. 

Tankva – papirusa laivas. Sasietas no papirusa niedru kūlīšiem. Garas, ar uzlocītiem galiem. Arheologi atzīmē, ka tās ir visai līdzīgs ēģiptiešu papirusa laivām faraonu laikos. Tādu laivi attēli ir Karnakas templī un Valdnieku ielejā. 

Saites.
Etiopija.