Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Televīzija

Normālās valstīs televīzija rāda to, kas cilvēkus interesē.
Latvijā cilvēkus interesē tas, ko rāda televīzija.

Pret tiem pilsoņiem, kuriem mājās ir ierocis, valdība izturas savādāk nekā pret tiem, kam mājās ir televizors.

Vēsture.
"Ekrāni." 1976.gada 26.oktobrī tika palaists pirmais no "Ekran" sērijas PSRS sakaru pavadoņiem. Tie bija domāti TV pārraižu retranslācijai uz vienkāršām un lētām raidstacijām (neizmantojot staciju "Orbīta"), kuras var uzstādīt pat vismazākajās apdzīvotajās vietās. Tos ievada ģeostacionārajā orbītā, no kurienes, atrodoties pastāvīgi virs Indijas okeāna, tie nodrošināja PSRS Centrālās TV pārraižu uztveršanu dm viļņu diapazonā Sibīrijas un Galējo Ziemeļu iedzīvotājiem.
Ap 1999.gadu Butāna kļuva arī par pēdējo valsti pasaulē, kurā sāka darboties televīzija.

Visgarākie TV seriāli. Ginesa rekordu grāmatā iekļautajam seriālam “Vaduguns” (“Guiding Light”) ir teju astoņas reizes vairāk sēriju nekā “Santa Barbarai” - 18 262. To kopējais ilgums bija 164 dienas četras stundas 30 minūtes jeb 236 430 minūtes. Šis seriāls, kas atzīts par pasaulē garāko, ir sācies kā radio pārraide 1930.gados, bet 1950.gados tika “pārcelts” uz televīzijas ekrāniem. 57 gadus tas turpināja priecēt televīzijas skatītājus. Kopumā “Vadugunij” ir 72 sezonas. Pilna seriāla noskatīšanās aizņemtu vairāk nekā divus gadus, ja to skatītos astoņas stundas diennaktī.
Pēdējā sērija tika pārraidīta 2009.gada 18.septembrī. Pēc tās noslēguma kanāla pārstāvji uzsvēra, ka seriāls ieņēma nozīmīgu nišu televīzijas vēsturē un tas nekad netiks aizmirsts. Seriālu izveidoja Irna Filipsa, kuru uzskata par ziepju operas žanra pamatlicēju. Jāpiebilst, ka viņa ir autore arī citiem pasaulē garākajiem seriāliem – “Kā griežas pasaule” (“As the World Turns”), kas bijā ēterā 54 gadus un “Cita pasaule” (“Another World”), kura notikumiem varēja sekot 35 gadus – no 1965. līdz 1999.gadam.
Tieši Irnas raidījumos, kas bija paredzēti mājsaimniecēm, parādījās ziepju reklāmas, kas deva tālāku nosaukumu visam žanram – ziepju operas.
Daudziem liekas, ka pasaulē garākais seriāls ir “Santa Barbara," kura nosaukums kļuvis teju par sinonīmu “ziepju operu” žanram. Starp citu, tieši “Santa Barbara” seriālā vienu no savas karjeras pirmajām lomām spēlēja toreiz vēl pavisam jaunais Leonardo Dikaprio. Viņš atveidoja vienu no galvenajiem personāžiem pusaudža vecumā. Kopumā ASV Kinoakadēmijas balvas “Oskars” laureāts bija redzams piecās šā seriāla epizodēs. Sāga par Kepvelu un Lokridžu ģimenēm ēterā tika rādīta deviņus gadus. Kopumā bija nofilmētas 2137 sērijas, kas šķiet daudz, kamēr nesalīdzina ar citiem šī žanra pārstāvjiem.

Atzīstot televīzijas attīstību un pieaugošo ietekmi, ANO Ģenerālā asambleja 1996.gadā pasludināja 21.novembri par Pasaules televīzijas dienu.