Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Taungas bērns

Angliski - The Taung Child.
Pirmais australopitēka galvaskauss, kas uziets 1924.gadā Dienvidāfrikā.

1924.gadā Dienvidāfrikas ZR daļā pie Taungas pilsētas paleontologs Reimonds Dārts (Raymond Dart), kopā ar saviem studentiem pētīja fosilijām bagātus kaļķakmeņus, kas bija iegūti vietējās raktuvēs, un uzgāja neparastu galvaskausu. Sākotnēji Dārtam šķita, ka atradums ir kārtējais sena pērtiķa galvaskauss, tomēr pēc rūpīgākas apskates pētnieks konstatēja, ka galvaskausa izmēri ir tuvāki cilvēkam nekā pērtiķim. R.Dārtam bija izdevies atrast izmirušai cilvēkpērtiķu grupai piederoša indivīda atliekas, tā dēvēto Taungas bērnu, kurš nāves brīdī bijis vien trīs gadus vecs. Dārta atrastā galvaskausa fosilija tiek uzskatīta par vienu no nozīmīgākajiem XX gadsimta antropoloģijas atradumiem.

Atrašana. 1924.gadā Dienvidāfrikas ZR daļā pie Taungas ciema Sterkfonteinas alā tika veikti arheoloģiskie izrakumi, kuru laikā uzgāja īpatnēju galvaskausu.
1925.gadā avīzē „The Star” Johanesburgā (Dienvidāfrika) tika paziņots, ka izdevies atrast agrā mūsdienu cilvēka priekšteča hominīda Australopithecus africanus fosīliju. Dažas dienas vēlāk, 7.februārī, raksts par atradumu tika publicēts zinātniskajā žurnālā "Nature."
Mazliet vēlāk 1940.-1950.gados tai pat vietā uzgāja būtnes radinieku atliekas, kurus nosauca kā australopitēkus esam, kas tolaik bija senākais uzietais cilvēka priekštecis.

Izpēte. Vairāk nekā 70 gadus zinātnieki uzskatīja, ka tas pieder 7 gadus vecam pērtiķu bērnam.
Vairākus gadus šīs atliekas studēja Dienvidāfrikas republikas lielākās Vitvatesorandas universitātes darbinieki Lī Bergers un Rons Klārks. Un tā abi zinātnieki izvirzīja hipotēzi, ka galvaskauss pieder nevis bērnam, bet gan pieaugušam īpatnim, kas gājis bojā, krītot uz asiem akmeņiem - par to liecina raksturīgi galvaskausa bojājumi. Tā bojāejas laiks tiek lēsts pirms 2,5 miljoniem gadu.

Ufologi, protams, pasludinājuši Taungas bērnu par Atnācēja atliekām.

Saites.
Australopitēku ģints.