Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Ukrainas Pareizticīgā baznīca

Neatkarīga Ukrainas pareizticīgā baznīca. 

Vēsture.
Nonākšana Maskavas patriarhāta sastāvā. 1686.gadā Konstantinopoles patriarhāts nodeva toreizējo Kijevas metropoliju (tolaik tās robežas ievērojai atšķīrās no mūsdienu Ukraias robežām) Maskavas patriarhātam skarā ar Maskavijas valsts izplešanos impērijas lielumā.
Ukrainas pareizticīgo baznīca atšķēlās no Krievijas Pareizticīgo baznīcas tūlīt pēc Ukrainas neatkarības pasludināšanas 1991.gadā. Tai gan pieslējušies tikai 20% no 46 miljoniem Ukrainas iedzīvotāju, bet tā baudījusi varas labvēlību. To nav atzinuši citi pareizticīgās baznīcas atzari.
Politiski viss izmainījās 2014.gadā sakarā ar Krimas okupāciju un Krievijas iebrukumu Donbasā. Toreizējais Ukrainas prezidents P.Porošenko stādīja sev uzdevumu atdalīt Ukrainas pareizticīgo baznīcu no Maskavas patriarhāta.
Ukrainas pareizticīgās baznīcas atdalīšanās. 2018.gada 12.decembra Kijevā apvienošanās sinodē izveidota jauna neatkarīga (autokefāla) Ukrainas Pareizticīgā baznīca, kas bija atkarīga no Maskavas patriarhāta kopš 1686.gada. 2019.gada 5.janvārī, sestdienā Stambulā ekumēniskā patriarha Bartalomeja mītnē notika tomosa parakstīšana par neatkarīgas (autokefālas) Ukrainas Pareizticīgās baznīcas atzīšanu. Tomosu parakstīja ekumēniskais patriarhs Bartolomejs. Ceremonijā piedalījās Ukrainas prezidents P.Porošenko un Kijevas metropolīts Epifānijs. Par visas Ukrainas metropolītu kļuva Epifānijs.
Pēc būtības autokefālija ir tikai nosaukumā, jo jaunajai Ukrainas baznīcai tiks piešķirta tikai ierobežota autonomija Konstantinopoles patriarhāta sastāvā.
2023.gadā baznīca pieņēma lēmumu pāriet uz Gregora kalendāru, tādēļ Ziemassvētkus turpmāk svinēs 25.decembrī, bet nevis 7.janvārī, kā līdz šim.

Saites.
Konfesijas, kristīgās.
Kristietība.