Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Utara, Indijas pavalsts

Pavalsts Indijas ziemeļos.

Vēsture. Nepieskaramie, kas paši sevi dēvē par dalitiem („apspiestajiem”), un nepieder ne pie vienas no pamatkastām, nonākuši pie varas Utarpras pavalstī. Viņi bija iekļāvuši sarakstā arī musulmaņus un bramaņus. Ļoti neparasti. Līdere Mājvatī pretendēs uz premjeres amatu. 

Agra. 220 km no Deli, visērtāk tā sasniedzama ar vilcienu. Ir pat īpašs reiss - Taj Express, kas katru dienu izbrauc agri no rīta, bet atgriežas Deli vēlu vakarā.
      Agras forts. Lielisks cietoksnis, UNESCO sarakstā. Ne tikai militārs objekts, bet arī vesela pilsēta ar mošejām, zālēm, dzīvojamām ēkām u.c. Vēsturnieki apgalvo, ka to cēlis Sikanders Lodhi aptuveni 1080.-1081.g.
Agrā lielu celtniecību sācis Mogolu dinastijas aizsācējs Babūrs. Celtniecību turpināja imperators Akbars un uzcēla Sarkano fortu. Akbara dēla Šaha Džahana valdīšanas laikā tika uzcelta viņa sievas tēva Nur Džehana kapene. Kapenes nosaukums ir Itmad-ud-daula, un ir arhitektūras šedevrs.
1557.gadā pārnesa galvaspilsētu no Deli uz Agru, kur tai pat gadā sāka Sarkanā forta celtniecību (Akbars).
      Fatehpūrsīkra. (Fatehpur Sikri) Sarkanā tuksneša pilsēta. Šeit XVI gs. pēc pareģotāja ieteikuma ķēniņš Akbars nolēma uzbūvēt galvaspilsētu, bet tagad tā ir pamesta.
      Mošeja. Iespaidīga, vērienīga, bijusi grezna, tagad netīra. Te ir karalisko baložu kapenes, kur putni apbedīti mazos marmora sarkofāgos. Tālāk rindā grezni valdnieka sievu sarkofāgi. Mošejas pašā centrā apglabāti tikai tie baloži, kas ķēniņam nesuši ziņas par uzvarām kaujas laukos. Imperatora Akbara galvaspilsēta, ko tas dibinājis 1569.gadā. Tagad pamesta. Tās teritorijā atrodas Tadžmahala mauzolejs.
      Itimad--ud-Daulah jeb Baby Taj kapene.

Kurukšetra. Daļēji šeit, vairāk Harjanas pavalstī.
Tadžmahals.

Vrindavāna. Svētā Krišnas zeme. Tieši šeit vienīgo reizi cilvēces vēsturē Dievs nonāca uz Zemes Krišnas veidolā. Pilsēta pazīstama kā krišnaisma centrs un kā vieta, kas sasitīta ar Krišnas un viņa laulenes Radhas bērnības gadu leģendām. Ik gadu šeit gaidāmo brīnumu gaidās pulcējas krišnaisma reliģijas sekotāji no visas pasaules. Viens no pulcēšanās datumiem ir 6.septembris - tad dzimis krišnaītu sektu dibinātājs Rietumos - A.S.Bhaktivedanta (Prabhupoda - "Dievišķā pēda"). 

Allahabada. Pilsēta un svētvieta Ziemeļindijā, kurā reizi 12 gados notiem "Lielais podu festivāls." Virknes hinduistu sektu garīdznieki sasauc svētceļojumā un uz "karalisko peldi" Gangas ūdeņos ne tikai novadniekus, bet arī citu ticību reliģiskos līderus, šamaņus un viedos no Āfrikas un Āzijas zemēm. Darbība notiek svētā vietā, kur satek Ganga, Jamūna un mītiskā Sarasvatas upe. Dalību svētkos ņem līdz pat simts miljoniem svētceļnieku. Pirmie svētki XXI gs. notika 2001.gada janvārī. Jāatzīmē, ka pilsēta ar šādu pat nosaukumu atrodas arī Pakistānā - vietā, kur satek Inda un Trimaba. 

Džansī. Jhansi. 173 300 iedz. (1971.g.), kopā ar piepilsētām - 198 100 iedz. (1971.g.). Indijas nacionālās varones Lakšmi Baji memoriālais muzejs.

Raksti.
Guru sapnis par apraktiem dārgumiem izraisa zelta drudzi Indijā: meklēšanu savā ziņā pārņem valdība.

Saites.
Indija.