Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Vara drupu raktuves

Khirbat Hamra Ifdan - "Vara drupas" (arābu val.). 

Senas, iespējams, Zālamana laika vara raktuves Dienvidjordānijā.

Atrašanās vieta. Dienvidjordānija, Fainūnas (Faynun) ielejas rajonā, tikai 50 kilometrus uz dienvidiem no Nāves jūras un 25 km uz ziemeļrietumiem no tūristu iecienītās, klintīs izcirstās pilsētas Petras.

Apraksts. Vara raktuvju un metāla ieguves un priekšmetu lietuves vieta. Agrajā Bronzas laikmetā 3000.-2000.g.pmē. te notika intensīva vara ieguve un kausēšana. Tās, kopā ar citām līdzīgām vietām Fainūnas ielejā, ir līdz šīm lielākais zināmais šī perioda metalurģijas centrs reģionā.

Atklāšana un izpēte. Raktuves atklāja 2002.gadā.
Raktuvēs agrajā Bronzas laikmetā 3000.-2000.g.pmē. notika intensīva vara ieguve un kausēšana. Tās, kopā ar citām līdzīgām vietām Fainūnas ielejā, ir līdz šīm lielākais zināmais šī perioda metalurģijas centrs reģionā. Izrakumos iegūtas liecības, ka vara ieguve šeit turpinājusies arī vēlajā Bronzas un pēc tam arī Dzelzs laikmetā, kas Vidusjūras austrumu piekrastē sākās ap 1200.g.pmē un ilga līdz apm. 500.g.pmē. 2000.gada izrakumos Vara drupu raktuvēs iegūti organiskie materiāli datēti ar laiku 1261.-995.g.pmē.
Izrakumos iegūtas liecības, ka vara ieguve šeit turpinājusies arī vēlajā Bronzas un pēc tam arī Dzelzs laikmetā, kas Vidusjūras austrumu piekrastē sākās ap 1200.g.pmē un ilga līdz apm. 500.g.pmē.
2000.gada izrakumos Vara drupu rektuvēs iegūti organiskie materiāli datēti ar laiku 1261.-995.g.pmē.

Saites.
Zālamana raktuves.
Jordānija.