Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Veilands

Jeb Vēlands jeb Vielands jeb Volands.

Radniecība. Divi brāļi – Egīls un ? (pēc „Eddas”).
Sieva – Alvita, valkīra.

Raksturojums. Dievs-kalējs ģermāņu, norvēģu un anglosakšu folklorā.
Eddā teikts, ka jaunībā princis Veilands noņēmās ar kalēja darbu un izkalis brīnišķas bruņas, kuras neviens nespējis caurdurt. Tad viņš kopā ar diviem brāļiem nozaga spalvu tērpu trim meitenēm – gulbjiem (valkīrām), kas peldējās ezerā. Brāļi pierunāja meitenes kļūt par viņu sievām, un šīs laulības turpinājās 9 gadus, kad abu brāļu sievas aizlidoja.
Volands izrādījās gudrāks par brāļiem – viņš neizlaida no rokām sievas Alvitas gredzenu, bez kura tā nevarēja aizlidot. Bet ļaunais karalis Niduds saņēma gūstā Volandu un atņēma tam gredzenu. Viņš Volandam pārgrieza kāju cīpslas, lai tas nevarētu aiziet, un piespieda to strādāt karaļa smēdē uz salas, no kuras nevarēja aizbēgt.
Pēc vienas no Eddas versijām Volanda brālis Egīls nošāva trijus putnus un atdeva Volandam to spalvas. No tām Volands pagatavoja tērpu, ar kura palīdzību aizlidoja no salas. Vēl citos leģendas variantos Volandam palīdz sieva Alvita, kas viņu pārvērš gulbī, un tā tas aizlido no salas.

Avoti.
„Edda.”

Objekti.
Veilandsmita uzbērumkalns. Orientēts uz Denēbu - Gulbja zvaigznāja spožāko zvaigzni.

Atradumi.
Lādīte ar grebumiem. Franku laika (700.-750.g.) vaļa kaula lādīte. Uz tās sāniem redzams, ka Egīla nošautie putni ir gulbji (labajā pusē). Lādīte tiek glabāta Britu muzejā.
Uz lādītes attēlota arī Volanda sieva Alvita, tai blakus rūnu zīme elhaz – putnu kājas veidā. 

Saites:
Skandināvu mitoloģija.