Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Vārnas, vārnu dzimta

Sistemātiski pieder zvirbuļveidīgo kārtai.

Pelēkās vārnas. Vārnām ir pērtiķiem līdzvērtīgas kognitīvās mākas, tās spēj plānot, radīt instrumentus.

Kovārņi.

Kraukļi. (Corvus Corax) Vārnu dzimtas pārstāvji.
Kraukļi ir putni ar augsti attīstītām prāta spējām. Zināms, ka tie var nodzīvot pat 300 gadu.
Senatnē cilvēki piedēvēja kraukļiem dažādas mistiskas spējas - gan labas, gan ļaunas. Slāvu tautas uzskatījušas, ka krauklis ir cilvēka pavadonis no šīs saules uz Viņsauli.

Žagatas. Pica pica. Vārnu dzimtas putns.
Ķermeņa garums ir 40-51 cm, spārnu platums ir 52-62 cm un svars 200-250 g. To mugura, krūtis, aste, knābis un kājas ir melnas ar zaļganvioletu metālisku spīdumu, bet vēdera un plecu apspalvojums ir baltā krasā. Spārni ir divās krāsās - balti ar melnu. Olas ir gaiši zaļas ar brūniem plankumiem.
Žagatas ir viens no retajiem dzīvniekiem un vienīgais putns, kas sevi atpazīst spogulī. Žagatām patīk spidīgi priekšmeti, kurus tās pēc iespējas savāc un noslēpj. Žagatu slēptuvēs var atrast gan zelta gredzenus, gan zelta ķēdītes.
Žagatas ir lielas pļāpas. katru reizi, kad tās lido garām viena otrai, tās sāk biežāk un spēcīgāk vicināt spārnus un skaļi žadzināt. Kad žagatas nolaižas uz zemes, tas asti tur augstu gaisā un tikai pēc nolaišanās to lēnām un rūpīgi nolaiž. 

Zaļā vārna. Tikai nosaukuma pēc sagadījies, ka tā iekļauta vārnu dzimtā, bet īstenībā pieder pie atsevišķas zilvārnu kārtas.

Saites.
Zvirbuļveidīgo kārta.