Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

WOW! signāls

Vēsturē tas iegājis kā WOW! signāls - šis vārds ņemts no izsauciena vārda, ko Rietumos lieto izbrīna un sajūsmas gadījumā, jo tieši šādu vārdu uz signāla datorizdrukas malas uzrakstīja pirmais signālu pamanījušais zinātnieks Džerijs Emans (Jerry R.Ehman).

Šo neparasto signālu no kosmosa reģistrējusi Boba Diksona grupa no Ohaijas Valsts universitātes (Ohio State University) Ohaijas Veslejas universitātes Perkinsa observatorijas (Ohio Wesleyan University's Perkins Observatory) Delavērā ar "Lielās auss" (Big Ear) radioteleskopu SETI programmas ietvaros 1977.gada 15.augustā. 

Tika saņemts apmēram minūti ilgs un spēcīgs šaura diapazona signāls 1,420 GHz frekvencē, kas bija nnejauši izvēlēta. Tas pilnīgi noteikti nāca no dziļa kosmosa - virzienā no Strēlnieka zvaigznāja. Signāls bija daudzkārt stiprāks par kosmisko fona troksni, tas turpinājās 72 sekundes. Signāls sastāvēja no nejaušu (tā šķita novērotājam no malas) burtu un ciparu sērijas, kas precīzi tika atkārtota vairākas reizes.

Dž.Emans disciplinēti pierakstīja signālu, un pavēstīja par to kolēģiem. Diemžēl Zeme aizgriezās prom no iespējamā signāla avota, un tas vairs nekad nav ticis atrasts, lai kā arī necentās - īpaši jau pārbaudot Strēlnieka zvaigznāja virzienu.

Joprojām signāla izcelsme ir strīdus objekts. Ir pamats uzskatīt, ka signāls nebija nejaušs troksnis un to nav noraidījusi cilvēka darināta ierīca. Tomēr daļa astronomu to neuztver nopietni un ierindo kuriozu sarakstā. Pēc Diksona vārdiem tas ”patiesi bija saprātīgs un ārpuszemes izcelsmes.”

Saites.
Signāli no kosmosa.