Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Vadātājs

Folkloras stāstījumos pieminēts mistisks spēks, kas cilvēkiem traucē vietas orientāciju, tādejādi tie apmaldās un klejo bieži vien pavisam pārredzamās un vienkāršās vietās. Tiek lietots izteiciens - "Vadātājs piesities!" 

Vadātāju visbiežāk iespējams sastapt, mežam satumstot. Šis negantais gars nav redzams, bet spēj cilvēku maldināt tam labi pazīstamā mežā vai pat laukā, vedot pa apli un neļaujot izkļūt no biezokņa. Tā cilvēks nereti attopas purva vai ezera malā vai kādā citā sev nedrošā vietā. Ja nu vadātāja gādībā arī jums gadījies apmaldīties, jācenšas garāks solis pārlikt no labās kājas uz kreiso – tad nevēlamais pavadonis uzreiz atstāsies.

Vadātāja vieta. Tā senatnē sauca anomālas vietas, kurās iespējami paši neticamākie notikumi, pirmām kārtām jau pilnīgi tiek zaudēta orientācija telpā. Tādu anomālo vietu izmēri variē no 100-200 m un pat līdz 1,5 km.
Bieži vien šais "maldu vietās" novēro arī citas AP - NLO, maldugunis u.c. 

Kritika. Pilsētniekiem apmaldīties mežā ir diezgan saprotami, jo nav orientieru un koki visi liekas vienādi. Pie tam lielākajai daļai ļaužu viena kāja (visbiežāk labā) par dažiem centimetriem ir garāka nekā otra. Tādēļ cilvēks, kam dabā nav nosprausti orientieri, drīz sāk "mest apļus" 3-4 km diametrā. Tādejadi maldīšanos var skaidrot ar šādu cilvēka ķermeņa īpatnību. Tomēr grūtāk izskaidrot, ka maldās arī lauku iedzīvotāji. 
Tāpat visai droši var pieņemt, ka "vadātāju" izsauc apvidus īpatnības,magnētiskā lauka īpatnības ar dzelzsrūdas iegulām u.c.

Vietas ar vadātāju:
      Mariņka. (Марьинка) Krievija, Rjazaņas apgabals.
      Purvs pie Tašlikiem. (Болото под Ташлыками, Фроловский блудный лес) Krievija, Jaroslavļas apgabals.
      Sengeleja. (Сенгелей) Krievija, Uļjanovas apgabals.
      Vadātājs Dārtes puriņā.
      Velna midzenis. (Чертово логово) Krievija, Volgogradas apgabals.
      Velna purvs. (Чертово болото) Krievija, Novgorodas apgabals.
      Verhņevaža. (Верхневажье) Krievija, Vologdas apgabals.    

Saites.
Anomālijas, anomālās parādības.