Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Zemes diena

Starptautiska atzīmējama diena 22.aprīlī, kas veltīta Zemes dabas un ekosistēmu saglabāšanai.

Vēsture. 1872.gadā Nebraskas pavalsts laikraksta redaktors un aktīvists Jūliuss Sterlins Mortons (Julius Sterling Morton), kuram 22.aprīlī bija dzimšanas diena, aizsāka Koku stādīšanas dienu jeb “Arbor day,” un to ASV aktīvi atzīmē arī mūsdienās.
Zemes dienas datumu neizvēlējās nejauši. Proti, 22.aprīlis iekrita starp pavasara brīvlaiku un dažādiem gala eksāmeniem, tādējādi aktivitātēm varēja piesaistīt vairāk jauniešu, skolēnu un studentu. Aktīvais politiķis un senators Geilords Nelsons (Gaylord Nelson) kopā ar vides aizstāvi un aktīvistu Denisu Haisu (Denis Hayes) stratēģiski izvēlējās šo dienu, jo zināja, ka jaunieši ASV ir ļoti politiski aktīvi un piedalīsies dažādos protestos.
Tas arī izdevās - tieši pirmajā Zemes dienā, 1970.gadā, aptuveni 20 miljoni amerikāņu izgāja ielās, aizsākot šo vides kustību.
Kaut arī Zemes diena aizsākās ASV, tagad to svin teju visā pasaulē. Tieši 1990.gads ir ļoti zīmīgs Zemes dienai, kad 22.aprīļa tematiskajos pasākumos par un ap šo svarīgo notikumu iesaistījās rekordliels skaits dalībnieku - 200 miljoni cilvēku 141 valstī. Par dienas starptautisko statusu ir jāpateicas jau minētajam Haisam, jo tieši viņš 1990.gadā ASV organizēja nacionālos pasākumus un aizsāka starptautisko kampaņu.
1990.gadā rīkotās aktivitātes deva milzīgu impulsu izvirzīt vides jautājumus pasaules mērogā. Turklāt tieši šis notikums mudināja toreizējo ASV prezidentu Bilu Klintonu piešķirt senatoram Nelsonam prezidenta Brīvības medaļu - augstāko godu, kādu var saņemt ASV civiliedzīvotājs. Medaļu piešķīra par Zemes dienas dibinātāja lomu.
2009.gadā Apvienoto Nāciju organizācija 22.aprīli noteica par Starptautisko Zemes dienu.

Raksti.
Pieci mazāk zināmi fakti par Zemes dienu.

Saites.
Apvienoto Nāciju organizācija.