Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Žirafu dzimta

No visas žirafu dzimtes līdz mūsdienām izdzīvojušas tikai divas - žirafes un okapi.
Pieder pie pārnadžiem.

Okapi. Okapi - nelokāms afrikāņu vārds. Liels, ragains pārnadžu zīdītājs no žirafu dzimtas. Dzīvo Āfrikas tropu mežos.

Žirafes. Žirafes esot bijušas zināmas Senajiem ēģiptiešiem, lai gan šīs tautas apdzīvotajā teritorija žirafēm nav dabiskā vide. Skaidrojums, kāpēc ēģiptieši zina par žirafēm, kaut gan tās tur nedzīvo un nedzīvoja Ēģiptē ir vienkāršs – faraonam Ramzesam otrajam kā jau katram kārtīgam valdniekam bija savas kaprīzes – viena no tām – audzēt dažādus eksotiskus dzīvniekus, tai skaitā žirafes. Var teikt, ka Ramzess bija izveidojis privātu zoodārzu.
Bet grieķi, kas turpat vien dzīvojās, šos dzīvniekus uzskatīja par leģendām. Nedaudz smieklīgi, bet viņi domāja, ka žirafes ir kamieļa un leoparda krustojums, tāpēc bija nodēvējuši šo dzīvnieku apvienojumu jeb žirafes par kamieļpardu, latīniskais nosaukums žirafēm ir palicis saistīts ar kamieļpardu – Giraffa camelopardalis.
Bet romieši tajā pašā laikā jau bija pieraduši, ka žirafes tiek ķertas un dāvinātas imperatoriem. Pēc tam eksotiskos dzīvniekus varēja aplūkot kādā izstādē vai cirkā.
Ķīnieši par žirafēm uzzināja bišķ ātrāk nekā eiropieši – 1414.gadā. Viņi žirafē saskatīja līdzību ar savā mitoloģijā esošo dzīvnieku kvilinu (qilin) un arī mūsdienās vārds kirin dažās Āzijas valstīs tiek lietots lai apzīmētu žirafes. Starp citu – Āzijas un Eiropas teritorijās žirafes dzīvojās aizvēsturē.
Tikai tālajā 1486.gadā par žirafēm padzirdēja eiropieši un arī tikai bagātnieku dēļ – šoreiz pie vainas florencietis Lorenco de Mediči.

Saites.
Pārnadži.