Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Zālītis, Jānis (1933.-2007.g.)

Latviešu ārsts, hipnoterapeits.

Radniecība. Bijušas 3 sievas.
Dēls Pēteris Zālītis.

Dzīvesgājums. Dzimis 1933.gada 12.maijā Valkas rajona Brantu pagastā.
1949. gadā ģimeni izsūtīja un, neraugoties uz smagajiem apstākļiem, Jānis studēja Tomskas Medicīnas institūtā ķirurģiju un psihoterapiju, apgūstot hipnozi. Neraugoties uz to, ka psihoterapijas radikālākā metode hipnoze nebija populāra mediķu vidū, Jānis Zālītis dedzīgi pievērsies, paša vārdiem sakot, nievātajai un pat aizliegtajai mācībai. 
Līdz 1995. gadam strādājis Valsts onkoloģiskajā centrā, Rīgā, par onkologu un psihoterapeitu.
1990.-1993.gados pasniedzis Latvijas universitātē.
1995.gadā kļuva par psihoterapeitu Valsts ģimenes centrā, "Zālīša Psihoterapijas klīnikā" Raunā.
2002.gadā strādājis Latvijas Transoloģiskās psihoterapijas asociācijas klīnikā par ārstu, bijis lektors Rīgas Stradiņa universitātē. Latvijas Seksologu un seksopatologu un Latvijas Transoloģiskās psihoterapijas asociāciju dibinātājs.

Miris 2007.gada 28.janvārī Rīgā.

Hipnospējas. Pats apgalvo, ka viņa dzimtā tādas spējas esot piemitušas jau. 
Puikas gados Jāņa tuvākais cilvēks bijis vectēvs, mācītāja palīgs, kurš vadījis dievkalpojumus vietējā draudzē. Vectēvs pratis suģestēt un dievkalpojuma apmeklētājus ievedis transā, tāpēc vēlākā dzīvē Zālītis, atklājot savas hipnologa spējas, tās piedēvējis iedzimtībai un vectēvu mēdzis saukt par savu pirmo skolotāju.
Izmantojis hipnozi vēža ārstēšanā, īpaši taisnās zarnas audzēja ielaistās formas.
Interesanti, ka Amerikas Biogrāfiskais institūts, kas vērtē izcilu cilvēku ieguldījumu pasaules vēsturē, 2002.gada 18.novembrī par nopelniem onkoloģijā, psihoterapijā un seksoloģijā titulējis ārstu Jāni Zālīti par vienu no izcilākajiem XXI gadsimta cilvēkiem - The Great Mind of the 21st Century.

J.Zālīša sublimācijas teorija. "Sublimācija ir seksuālās enerģijas pārvēršana garīgajā enerģijā.Liela problēma ir tā, ka bērni uzsāk agru dzimumdzīvi un negrib vairs mācīties. Likumsakarība ir šāda: ja mēs neko ar savu bērnu nedarām, viņu nemācām, nepieradinām pie darba, tad viņu smadzenes pilnībā pārņem seksualitāte. Tur ir agresija un libido. Viens ņem virsroku. Viņā dzīvo tikai sekss. Bet sekss ir vajadzīgs, lai tauta vairotos, nevis izvirst pārmērībās. Seksualitāte cenšas pārņemt visu cilvēku, viņam nekas cits vairs neeksistē. Bet ja mēs seksualitāti pārvēršam garīgajā enerģijā (mācībās, darbā, dzimtenes un tautas aizsargāšanā sevis veidošanā, zinātnē, mākslā u.tml.), tad darbojas tā pati likumsakarība -sublimētā enerģija cenšas pārņemt visas smadzenes, ieņemot seksualitātes vietu. Cilvēks,kurš sublimējis savu seksuālo enerģiju, kļūst par labuzinātnieku, mākslinieku vai vienkāršispējīgu,pat ģeniālu cilvēku, kurš garīgā spēka ziņā ir pārāks par citiem. Tātad ar sublimācijas palīdzību mēs panākam talantu pamošanos, uzplaukumu un apliecināšanos." /"DDD," Nr. 13 (61), 2004.g. 22.jūn.-8.jūl./

Darbi.
"Mīlestības vārdā." 1981.g. Grāmata par seksoloģija, okupētajā Latvijā izraisījās milzīga ažiotāža. Vēlāk šīs pašas grāmatas dēļ viņš krita varas nežēlastībā, jo grāmatas 2.izdevumu papildināja zīmējumi ar seksa pozām, ko padomju cenzūra atzina par pornogrāfiju. Tādēļ grāmatu izņēma no pārdošanas, iznīcināja, bet autoram aizliedza lasīt lekcijas un publicēties.

"Mīlestības mācība: dzimumaudzināšana." 2001.g. Medicīnas preses apgāds.

"Sestā simfonija. Dzīvesstāsts."  2006.g., "Zvaigzne ABC." Autobiogrāfiska grāmata.

Intervija. "Homoseksuālisms ir ārstējams!" "DDD," 2004.g., Nr.25 (73).

Jāņa Andra Oša glezna "Jānis Zālītis."

Filma "Intimitāte." 1980.g. Šamaņa lomā. 

Avoti.
Publikācija "DDD," Nr. 13 (61), 2004.g. 22.jūnijs-8.jūlijs.
"Sestā simfonija. Dzīvesstāsts." 2006.g., "Zvaigzne ABC."

Saites.
Hipnoze un hipnoterapija.