Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Zelta lidmašīnītes, Kolumbija

Arheologi vairākās Dienvidamerikas valstīs, pamatā Kolumbijā, uzgājuši no zelta pagatavotus modelīšus, kas ārkārtīgi atgādina lidmašīnas.

Atrašanās vieta. Kolumbija, Zelta muzejs Bogotā.
6 tādas atrodoties Brēmenes Aizjūras valstu muzejā (Vācija).

Atradumu vecums. 1800 gadu.

Apraksts. Modelim piemīt pārsteidzošas aerodinamiskās īpašības. Modelis ir no zelta, spārniem ir deltveida forma kā Concorde tipa lidmašīnai. Savukārt modeļa priekšpuse atgādina ASV bumbvedēju B-52.

Atrašana un izpēte. XIX gs. Kolumbijā, Tolimā, taironu indiāņu apmetņu vietās apbedījumos, arheologi, veicot izrakumus, atrada vairākus desmitus nesaprotamas formas zelta figūriņu. Tās tika nodotas Kolumbijas Valsts bankas muzejam. Katalogos figūriņas tika apzīmētas kā “zoomorfas” (putnu vai zivju kulta relikti).
Tikai XX gs. attīstoties aviācijai, tika noskaidrots, ka nesaprotamās zelta figūriņas izveidotas lidmašīnu formā. Pirmais, kas pamanīja figūriņu līdzību ar lidmašīnām bija juvelieris Emanuels Staubs. Viņš izgatavoja vienas figūriņas kopiju un nosūtīja to zoologam Aivenam Sandersonam. Zinātnieks ilgi un rūpīgi pētīja nesaprotamo figūriņu un izdarīja secinājumu, ka tā noteikti nav dzīvnieka figūra; dabā tādu dzīvnieku nav.
Tomēr, gandrīz visām figūriņām, kas līdzinās lidmašīnām, ir arī dzīvnieku pazīmes - acis un rīkle. Šī iemesla dēļ tās tika atzītas par dzīvnieku (zivju vai putnu) atveidojumiem. Aviācijas speciālisti apskatījuši viņiem nosūtītās figūriņu kopijas, vienprātīgi atzina, ka tajās atveidotas lidmašīnas. Speciālisti figūriņās saskatīja pat kabīni, fizelāžu, spārnus, stabilizatorus, ķīli.
Aivens Sandersons par senajām lidmašinām publicēja rakstu, kas izraisīja lasītājos lielu interesi. Daudzi cilvēki sāka analoģisku figūriņu un attēlu meklējumus arheoloģijas un vēstures muzejos, kā arī privātās kolekcijās. Rezultātā dažādos pasaules muzejos tika atrastas trīsdesmit zelta lidmašīnas. Tās dažādos laikos bija atrastas indiāņu vadoņu kapenēs. Lielākā daļa šo lidmašīnu modeļu tika atrastas Tolīmā, Kolumbijas teritorijā. Taču līdzīgas figūriņas uzietas arī Kostarikā un citās Dienvidamerikas valstīs. Arheologi ir pārliecināti, ka figūriņas izmantotas kā amuleti un krūšu rotājumi.

Eksperimenti. Vācijā divi aviācijas un lidmodelēšanas entuziasti Algunds Enboms un Peteris Beltings veica neparastu eksperimentu, kas pārliecināja pat ietiepīgākos skeptiķus, ka figūriņas patiešām ir lidmašīnu modeļi, nevis zivju vai putnu attēlojumi. Abi pētnieki izveidoja palielinātas neparasto figūriņu kopijas. Šim nolūkam viņi izraudzījās divas figūriņas, kuras visvairāk līdzinājās lidmašinām - vienu no Kolumbijas zelta muzeja, bet otru no Smitsona institūta Vašingtonā. Kopijas oriģinālus pēc izmēra pārsniedza 16 reižu, taču precīzi atkārtoja visas īpatnības.
Beltings un Enboms lidmašinas apgādāja armotoriem un aprīkoja ar radiovadīšanas ierīcēm.
Algunda Enboma un Petera Beltinga eksperimentu novēroja zinātnieki - arheologi, zoologi, vēsturnieki un citi interesenti.
Skatītāji bija satriekti. Indiāņu lidmašīnām piemita lieliskas aerodinamiskas īpašibas un abu vāciešu veiktais eksperiments to lieliski nodemonstrēja. Kolumbijas zelta lidmašīnu modeļu kopijas veikli izpildīja visas augstākas pilotāžas figūras, piemēram, nāves cilpu vai mucu. Lidmašīnas manevrēja tā, it kā būtu radītas lidošanai. Pie tam lidmašīnas brīvi planēja gaisā ar izslēgtu motoru.
Algunda Enboma un Petera Beltinga piemēram sekoja citi lidmodelētāji. Viņi veica līdzīgus eksperimentus, izveidojot to vai citu zelta figūriņu kopijas.
Arī Vācijas aviācijas un kosmonautikas biedrībā vienreiz veica analoģisku eksperimentu. Notika masveida zelta figūriņu kopiju lidojumu paraugdemonstrējumi. Klātesošie inženieri un aviācijas konstruktori atzina, ka šīs figūras var būt tikai un vienīgi lidmašīnas, nekas cits. Jautājums, kur Kolumbijas indiāņi pirms pusotra tūkstoša gadu varēja redzēt īstas lidmašīnas, palika neatbildēts.
Beidzot zinātnieki saņēma atļauju veikt īstas senās “lidmašīnas” izpēti aerodinamiskajā caurulē. Zelta lidmašīnas modelis tika ievietots šajā caurulē un tas patiešām lidoja. Izrādījās, ka zelta figūriņa paredzēta lidojumiem ar virskaņas ātrumu. Deltveidīgais spārns un astes balsta augstā vertikālā plākne pārsteidza inženierus. Drīz vien pēc zelta figūriņas parauga tika radīta jauna virskaņas lidmašīna.
Skeptiķi gan iebilda, ka šos modeļus uzskatīt par lidmašīnas atveidojumu ir muļķīgi. Viņuprāt te runa ir par kāda putnu vai zivju kulta reliktiem. Dr.A.Poislijs no Ņujorkas Aeronautikas institūta raksta: ” Varbūtība, ka priekšmets attēlo zivi vai putnu, ir augstākā mērā neticama. Ne tikai tas, ka šis modelis no zelta atrasts Kolumbijas iekšzemē un mākslinieks nekad nebija redzējis jūras zivi, bet arī tas, ka nav iespējams iedomāties putnus ar tik precīzi veidotām spārnu slīdvirsmām vai zivis ar vertikāli uz augšu izliektām spurām.”

Modeļu izplatība. Par lidmašīnām iztulkojami zelta modelīši uzieti ne tikai Kolumbijā, bet arī Peru, Venecuēlā un Kostarikā - kopumā 33 tādi modelīši šodien.
6 no tiem mūsdienās aplūkojami Brēmenes Aizjūras zemju muzejā.

Artefaktu jēga patiesi nav saprotama. Pieļauj, ka taironi tos mantojuši no senākas kultūras un vienkārši likuši kā kapu piedevas. Taironu mitoloģijā nav tādu attēlotu dievību. Pašā taironu kultūrā nav nekā cita tāda, kas līdzinātos kādai aviācijai vai NLO fenomenam.

Hipotēzes.
1. Kādas senākas tehniski augsti attīstītas kultūras mantojums.
2. Šādas kultūras radīšanā galvenā loma bija ārpuszemes būtnēm.
3. Ak jā, zivju vai putnu kulta priekšmeti, amuleti!

Saites.
Taironi.
Senatnes lidaparāti.