Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Amduata

Per em am Duat - „Grāmata par to, kas ir Duatā.”
Senēģiptiešu rakstu avots, kurā aprakstīta Ozīrisa valdījumā esošā pazemes pasaule – Duata

Duatas apraksts. Raksts apraksta Duatu kā ar ūdeni pildītu labirintu, slepenu istabu, bedru ar uguni un alu mudžekli. Tajā visdažādākie briesmoņi gaida savu upuri.
„Un katrs, kas zinās par šiem radījumiem, ejot tiem garām, nonobīsies no to rēkšanas un nenogriezīs no ceļa. Un viņš jau nu neiekritīs to alās.” (The Egyptian Heaven and Hell, 55.lpp.)

Tapšanas laiks. V.Badžs to nosaucis par „senāko no grāmatām par paradīzi un elli," viņš veicis tās tulkojumu angliski.
Tomēr jau eģiptologs Hartvigs Altenmillers, balstoties uz divu galveno „Amduatas“ versiju (garās ar ilustrācijām un īsās bez ilustrācijām) tekstu salīdzinājumu, apgalvoja, ka oriģinālais “Amduatas” dokuments datējams ar Vidējās valsts laiku. Ja pēdējā interpretācija ir pareiza, tad “Amduatas” teksts sastādīts Vidējas valsts XII dinastijas laikā, nevis Jaunas valsts XVIII dinastijas sākumā, kā līdz šim uzskatīja vairums eģiptologu.
Vegnera komandas pētījumi par Senusreta III apakšzemes kapeņu simboliskajiem aspektiem ļauj pieņemt, ka “Amduata” sacerēta vismaz XII dinastijas valdīšanas laikā. 

Uz papirusa uzrakstītais “Amduatas” teksts ar visām ilustrācijām nav saglabājies, taču tās saturs ir iemiesots faraona Sensuerta III apakšzemes kapenēs Abīdā.
Praktiski pilns un bagāti ilustrēta šīs grāmatas versija atrodas arī Tutmesa III kapenē Ķēniņu ielejā. Tā bija izklāstīta uz telpas ovālajām sienām.

Saturs. Šai darbā Saules dieva Ra ceļojums un norises Duatā aprakstītas 12 stundās. Tas arī vēsta, ka šajā ceļojumā piedalās mirušais faraons, kurš beigu beigās kļūst par vienu no Saules dieva Ra svītas locekļiem un iegūst nemirstību. “Amduatā” ir nosaukti visi Duatas dievu un briesmoņu vārdi, kuri jāzina mirušā faraona dvēselei, lai pārvarētu visus šķēršļus un uzveiktu ienaidniekus, kurus sastaps savā ceļā uz atdzimšanu. Līdztekus Duatas iemītnieku, gan labo, gan ļauno, uzskaitījumam, nosaucot tos vārdā, “Amduatas” ilustrācijās detalizēti attēlota pazemes pasaules topogrāfija.

Pirmajā nakts stundā Saules dievs Ra, šķērsojot rietumu horizontu (ahetu), kas atdalīja dienu no nakts, nakts laivā, Mesketā, iepeldēja pazemes valstī – Duatā.
Otrajā un trešajā nakts stundā mirušā Saules dieva laiva peldēja cauri ūdeņiem bagātiem Duatas apgabaliem.
Ainava strauji mainījas, kad ceturtajā nakts stundā Saules dieva laiva nonāca Sokara pārvaldītā Duatas apgabalā, kur pazemes Nīla kļuva sekla un sākas smiltīm klāts tuksnesis. Tieši Sokara valstībā sākas dvēseles augšāmcelšanas process, kas to noveda laimīgajos niedru laukos – Iaru.
Piektajā nakts stundā Saules dieva laiva nonāca pašā noslēpumainākajā Sokara valstības daļā – “Vietā, kur dzimst dievi.” Mirušais beidzot tiekas ar Sokaru. Dievs sēž uz 2 vai 3 galvainas čūskas, kuras aste beidzas ar bārdainu galvu. Sokars izstieptās rokās tur divus čūskas spārnus. Šeit notika Saules dieva mistiskā atdzimšana. Šajā noslēpumainākajā Duatas apgabalā atradās Ozīrisa-Sokara kaps, kur apakšā atrodas iežogojums, kurā paslēpts “uguns ezers,” bet virs kapa paceļas piramīdai līdzīgs pakalns, kura virsotnē kā divi putni (lijas) tup Izīda un Neftīda.
Sestajā nakts stundā notika pats noslēpumainākais un maģiskākais notikums – Saules dieva atdzimšana. Čūskas Mehenas (Mehen) veidota apļa iekšienē Saules dieva Ra dvēsele ba apvienojās ar savu paša ķermeni vai ar Ozīrisa ba. Šis mistiskais process bija sākuma punkts Saules dieva atdzimšanai jaunai dienai un dzīvei, bet vienlaikus arī bīstamākais, jo septītajā nakts stundā atdzimušais Ra cīnās ar tumsas iemiesojumu, milzīgu čūsku Apopu.
Astotajā nakts stundā Saules dievs, pieveicis Apopu ar savas spožās acs liesmām un burvestībām, atver Ozīrisa kapa durvis un pēc tam atstāj Sokara novadu, tālāk peldēdams jau caur ūdeņiem bagātiem duatas apgabaliem.
Divpadsmitajā stundā spēka pilnais Ra paceļas virs austrumu horizonta un jauna diena ir sākusies.

Interesanti, ka šeit aprakstītai Duatai līdzīgas vietas redzējuši cilvēki, kam injecēts DMT un tie, kas dzēruši aijavasku. Tādejādi, iespējams, grāmatā aprakstīta Astrālā pasaule.

Raksti.
Milzīgas faraona Senusreta III apakšzemes kapenes Abīdā simboliski attēlo Ozīrisa pārvaldīto pazemes pasauli, Duatu un Saules dieva nakts ceļojumu tajā.

Saites.
Senās Ēģiptes rakstu avoti.
Duata.