Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Ahu platformas

Saistība ar ahu ir havajiešu mutvārdu folklorā. Vienā no leģendām stāstīts, ka Ku-Mu-Honua bijis dēls vārdā Ahu.

Ceremoniālas akmens platformas, kopskaitā ap 260, kas atrodas Lieldienu salā.

Ahu raksturojums. Šīs platformas, kopskaitā ap 260, izvietotas pa salas perimetru. To garums ir vairāk par 200 pēdām.
Platformas saliktas no masīviem akmens blokiem, kas noslīpēti un sastellēti tik precīzi, ka salaidumu vietās nav iespējams iebāzt naža asmeni - šis poligonālais akmeņu kārtojums atgādina Dienvidamerikas paraugus. Ahu beidzas ar 2 vai 3 stāviem pakāpieniem, uz kuriem atradās un vēl arī atrodas moaju statujas.
Pēc uzbūves ahu platformas var iedalīt trijās grupās:
  1) būvētas no labi apstrādātiem akmeņiem poligonālā kārtojumā. Šis stils ir identisks Dienvidamerikā sastopamajam, un pamato T.Heijerdāla hipotēzi par ieceļotājiem no Dienvidamerikas. Labākais šāda celtniecības stila paraugs - Vinapas platforma;
  2)  būvētas no apskaldītiem blokiem, kas nav tik labi apstrādāti un kārtoti parastās rindās;
  3)  būvētas no sakrāmētiem parastiem un neapstrādātiem akmeņiem. visdrīzāk tās ir vēlāk ieceļojušo polinēziešu būvētas, kas no senākiem salas iedzīvotājiem ir pārņēmuši ahu platformu būvēšanas tradīciju. Tehniski liela līdzība ar havajiešu būvētajām ceremoniālajām platformām vai pat ar guanču būvētām piramidālajām platformām Kanāriju salās.

Ahu platformu remonts. Ar laiku dažādu iemeslu dēļ platformas sāka jukt, un tās bija nepieciešams uzturēt kārtībā. Tomēr, laikam ritot, būvniecības māksla bija degradējusies, tādēl arī remonti notika visai primitīvi. Tādēļ vietām platformas ir kombinētas: apakšējos un senākajās akmens kārtās ir labi apstrādāti akmeņi, bet uz tiem uzkrāmēti parasti neapstrādāti akmeņi. Tā ka uzskatāmi ir redzama Lieldienu salas kultūras būvniecības degradācija. Dažās platformās var ieraudzīt iekrāmētas pat sadauzītu moaju daļas, kas liecina par visai neseniem ahu platformu labošanas darbiem.
Vēl interesanti, ka tādās krāmētās platformās var uziet arī apstrādātus sarkanā tufa blokus, lai gan parasti literatūrā raksta, ka sarkanais tufs ticis izmantots tikai moaju "cepurēm" - pukao.
Dažkārt remontu laikā tika veikti jaunievedumi - platformās izkrāmētas nelielas telpas. Arheoloģisko pētījumu laikā tika konstatēts, ka šīs kameras lietotas apbedīšanas vajadzībām. Tiesa gan, šādas kameras platformās sastopamas visai reti.
Daļu no labi apstrādātajiem sagruvušo ahu platfoemu akmeņiem vietējie iedzīvotāji izmantojuši, ieliekot savu mitekļu pamatos.

Ahu funkcijas. Zem daudzām platformām uzieti seno vadoņu apbedījumi. Bet ahu ir bijušas arī citas funkcijas.

Ahu astronomija. Ahu platformu astronomiskā orientācija liecina par salas Saules kultu, jo tās orientētas uz Saules gaitas dažādiem punktiem visa gada garumā. Tāda orientācija liecina par platformu cēlāju zināšanām astronomijā.

Ahu Naunau.
Atrašanās vieta. Laikam taču Anakenas pludmalē.
Šī ahu statujas pazīstamas ar to, ka uz to mugurām ir veikti smalki gravējumi. Šīm statujām laikam netika atrasti nekādi gurnautu zīmējumi. Tādas garas ausis, sejas vaibsti, plānās lūpas kā šīm statujām nevar ieraudzīt citās vietās.
Lai gan tas nav lielākais no moajiem, toties tas ir viens no vislabāk izstrādātais. Montāžas veids norāda, ka tā ir Rapanujas pirmā apmetne.
Pašreizējais ahu celts uz vairāku citu drupām. Tik labs akmeņkaļu darbs ir vērojams vēl tikai pazemes Ahu Vinapu. Tas ir dīvaini, jo tieši vēlākajā periodā varētu būt labāka akmeņkaļu prasme.

Ahu Tahai.
Savdabīga ahu drupas. Statuju grupa, kas atrodas salas rietumu krastā.
Šai vietā moaju statujām ir mēģināts piešķirt individuālus vaibstus. Nav zināms vai statuju grupa attēlo kādus vadoņus, jebšu tā ir kāda dzimta. No 5 figūrām centrālā varētu būt ķēniņa figūra, pa kreisi divi dēli, pa labi sieva un mazākā figūriņa varētu būt bērns.

Vinapas platforma. Ahu Vinapu. Atrodas salas austreņu piekrastē. 
Šeit esot ciklopiska poligonālu akmeņu siena, kas līdzīga tādām pašām Kuskas pilsētā. Taču pēc pētnieku domām (K.Rautledža, Marks Viljamss) tā ir krietni senāka nekā Kuskas paraugi. Tas liecinot, ka kultūra no Klusā okeāna reģiona izplatījusies uz Dienvidameriku, nevis otrādi. T.Heijerdāls šo platformu uzskatīja par pierādījumu kultūras sakariem ar Dienvidameriku.
Līdzība Dienvidamerikas būvēm ir izteikta: bloku izburbums (tā saucamā "plastilīna tehnika"), ļoti labi salāgoti akmens bloki, akmens ieliktņi bez redzamas tehniskas nozīmes un akmens stūra "noņemšana."
Vinapu ahu platforma uzstādīta tā, ka azimuts vērsts uz Saules rietu un lēktu saulstāves un ekvinokcijas dienās.
Pētījumi. Ahu Vinapu izpētes laikā, kad XX gs. beigās pilnībā tika notīrītas divas skulptūras un akmens siena. Frankfurtes muzeja pētnieki te veica darbus, lai veiktu ahu silikona nospieduma pagatavošanas darbus. Īpaši žēl tālab, ka Ahu Vinapu ķērpju audzes bija vienas no vecākajām un labāk saglabājušās, bet pēc tām iespējams noteikt figūru vecumu (lihenometrija).

Akivas platforma. Ahu Akivi.
Te ir 7 statujas, kas ataino Hotu Matua un pirmos 6 pārceļotājus. Platforma orientēta uz saulrietu pavasara ekvinokcijas dienā. Tikai šīs platformas 7 statujas raugās uz jūru nogrimušās dzimtenes virzienā, bet pārējie salas moaji jūrai pagriezuši muguras. 

Avoti.
S.Routledža grāmatas "Lieldienu salas mīkla" ieskenējums ar platformu bildēm - šeit.

Saites.
Moaji.

Lieldienu salas kultūra.
Lieldienu sala.