Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Abusaīds (1316.-1335.g.)

Radniecība. Tēvs – Oldžaits (iepriekšējais hans).
Nebija bērnu.

Biogrāfija. Devītais Rietumu dinastijas hans.
Kāpa tronī 1316.gadā nepilngadīgs – tikai 11 gadu vecs. Tai laikā valsts vadību uzņēmās jau esošais vezīrs Rašidadīns un cits, nesen nozīmēts vezīrs, - Tadž al Dīns Ališahs.
Tomēr abi vezīri nespēja tikt galā ar galma dumpi, ko organizēja divi vareni galma grupējumi: vienu vadīja emīrs Čopans (no tā cēlušies čopanīdi), citu – Hasans Džalairs (no tā cēlušies džalairīdi). Tadž al Dīns Ališahs sadarbojās ar Čopana grupējumu un 1318.gadā kļuva par vezīra Rašidadīna gāšanas un nāves soda iniciatoru.
1322.gadā hanistē joprojām plēsās par varu dažādi grupējumi. Haniste noslēdza miera līgumu ar Ēģiptes mamelukiem, kurā atzīst mameluku tiesības uz Palestīnu un Dienvidsīriju.
1327.gadā, sasniedzis 22 gadu vecumu, Abusaīds savas varas nostiprināšanas nolūkos nozīmēja par savu vezīru Rašidadīna dēlu Rašidadīnu Hijatu. Tas izraisa politiskās situācijas nostabilizēšanos uz vairākiem gadiem hanistē.
Nomira 1335.gadā neatstājis mantiniekus.

Pēc hana Abu Saīda nāves haniste ieslīga iekšējās cīņās par varu, hanistē sākās pilsoņu kara periods, kura rezultātā radās vairāki atsevišķi emirāti. 

Saites.
Mongoļu hani (1162.-1335.g.).