Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Avokado

Ahuacatl - "sēklinieks" (navatlu val.).
Aguacate - spāņu iekarotāju pārdēvējums.
Avocado - angliskais nosaukums.

Vēsture. Arheologi uzgājuši pierādījumus, ka Centrālamerikā avokado ēduši jau apmēram 10 000 gadu pmē.
Viens no pirmajiem eiropiešiem, kas pagaršoja avokado, bija spāņu konkistadors Fernando de Ovjedo: "Augļa viducī ir sēkla, kas izskatās pēc nolobīta kastaņa, bet starp to un mizu ir ēdamā daļa, kas ir trekna, līdzīga sviestam un ar ļoti labu garšu."
Tiek uzskatīts, ka angliskoto nosaukumu avocado pirmo reizi rakstītās liecībās ir minējis īru ārsts Hanss Slouns 1696.gadā savās piezīmēs par ekspedīciju Jamaikā. 
XIX gs. otrajā pusē ASV Kalifornijas pavalstī sākās avokado audzēšanas bums. Tur avokado tā nelīdzenās un olīvkrāsas mizas dēļ dēvēja par aligatorbumbieri, bet tas nepalīdzēja vairot šī augļa lietošanu. Tādēļ Kalifornijas Avokado biedrība nolēma to nomainīt ar eksotisko un mazāk draudīgo vārdu avokado. XX gs. 20.gados šī organizācija smalkās sabiedrības iecienītajos izdevumos The New Yorker un Vogue ievietoja reklāmas,kurās avokado tika cildināts kā "augļu salātu aristokrāts." Biedrība maksāja ēdienu aprakstītājiem, lai tie izdomātu salātu receptes, kurās jāizmanto avokado.

Nav sliņķu, nav avokado. Daudzi augi, kuriem nepieciešams siltais Dienvidamerikas klimats, ir izplatījušies un attīstījušies tieši pateicoties dažādiem dzīvniekiem un putniem. Arī sliņķi snieguši nozīmīgu artavu, jo, pateicoties viņiem, teju katrs mūsdienās zina, kas ir krēmīgais un veselīgais avokado. Izrādās, ka šo zālēdāju kuņģis ir pietiekami liels, lai spētu norīt veselus avokado. Un pēc tam, izceļojot cauri visai sliņķu gremošanas sistēmai, sēkla neskarta nonāca vidē. Tādējādi šie dzīvnieki ir palīdzējuši izplatīt avokado sēklas un nodrošināt to augšanu. 

Avokado medicīnā. Augsta uzturvērtība.
75% šī augļa sastāvā esošo tauku ir mononepiesātinātās taukskābes, kas pazemina holesterīna līmeni asinīs, sirds un asinsvadu saslimšanas un ļaundabīgo audzēju risku.
Auglī ir augsts šķiedrvielu saturs, tas ir lielisks proteīna un dažādu vitamīnu avots.

Pirmā vietā no avokado audzētājiem ir Meksika (Visvairāk Mičiokānas pavalstī), tai seko Dominikāna un Peru. Diemžēl avokado plantāciju ierīkošanai stipri izcērt mežus, bez tam pēc šī rūpala tīko arī Meksikas mafiozās organizācijas, piem. La Familia Michoacana un Los Caballeros Templarios.

Avokado ēdieni.
Gvakamole - avokado mērce.

Saites.
Kultūraugi.