Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Afiksi

Affixus - "piestiprināts" (latīņu val.).
V;arda daļas, kas izsaka gramatisku nozīmi vai modificē saknes leksisko nozīmi.

Pēc funkcijas izšķir vārdveidojošos un formveidojošos afiksus, bet afiksi var būt arī abas funkcijas reizē (iz-liet, pār-celt). Pēc novietojuma attiecībā pret sakni šķir prefiksus, infiksus un postfiksus. Pēdējos dala sufiksos un fleksijās.

Afiksi raksturīgi aglutinatīvajām un fleksīvajām valodām. Pēc izmantojuma aktivitātes šķir produktīvos un neproduktīvos afiksus. Produktīvie afiksi var brīvi pievienoties katrai noteiktas kategorijas vārdu saknei, regulāri veidojot jaunus vārdus. neproduktīvie afiksi noteiktā valodas vēsturiskajā posmā daļēji zaudējuši savu spēju veidot jaunus vārdus. Afiksu produktivitāte laika gaitā var mainīties.

Latviešu valodā ir šādi afiksi: prefiksi (priedēkļi), sufiksi (piedēkļi), flkesijas (galotnes). Prefiksi nostājas vārda saknes priekšā un veido jaunus vārdus (pa-saule, pār-metums) vai vārdu formas (pa-darīt, ie-gūt). Sufiksi nostājas aiz vārda saknes un veido jaunus vārdus (dar-ī-tāj-s, dar-b-s) vai gramatiskas formas (dar-īj-u, dar-ī-dam-s). latviešu valodā saknei var pievienoties viens vai vairāki sufiksi. Latviešu valodai nav raksturīgi infiksi - saknē iesprausti afiksi vārdu formu veidošanai (arābu kataba - "viņš rakstīja," ik-f-ataba - "viņš pārrakstīja").

Saites.
Lingvistika un lingvisti.