Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Anaerobi

Organismu veids, kas eksistē bez skābekļa klātienes.

Zemes organismu vidū pazīstams neliels tādu skaits: daži baktēriju un vienšūņu veidi, rauga mikroorganismi, kas pārsvarā atrodas augsnē, ūdenī vai citu organismu iekšīenē. Eksistē arī daži daudzšūnu organismi, kas spējīgi iztikt bez skābekļa - 1 mm izmēru gauskājis, kas spēj izdzīvot pat vakuumā (Aliens.lv īsti nezin, vai eksistē vēl kādi citi šādi daudzšūņi). 

Anaerobi iegūst enerģiju uz fotosintēzes un ķīmisko elementu redukcijas rēķina, šīs reakcijas ir atšķirīgas no oksidācijas ar skābekli. Anaerobi tiek iedalīti obligātajos (attīstās tikai vidē bez skābekļa, jo tas tiem ir indīgs) un fakultatīvajos (tiem skābekļa klātbūtne nekaitē, piem., zarnu nūjiņas).

Bez tam eksistē arī organismi, kas būtiski var samazināt skābekļa patēriņu. Tā piemēram, Humbolta jeb gigantiskie kalmāri (2 m izmēros) ienirst tik lielā dziļumā, ka skābekļa tur ir ļoti maz. Tādēļ šie kalmāri spēj samazināt skābekļa patēriņu pat par 80%. Tomēr šādi organismi nevar tikt uzskatīti par anaerobiem.

Tiek izteikti minējumi, ka, dzīvībai attīstoties ārpus Zemes, visdrīzāk tā pieņemtu anaerobu formu. Tas tādēļ, ka Visumā vēl joprojām nav konstatētas palnētas ar tādu vai līdzīgu atmosfēras sastāvu kās Zemei. Tad citplanētieši būtu anaerobi?

Saites.
Skābeklis.