Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Augu eļļas

Viens no eļļu veidiem.

Eļļas augi. Dažādu dzimtu augi, kuru sēklu endospermā, augļu mīkstumā, dīglīšos, retāk gumos uzkrājas eļļa, ko var izmantot rūpnieciskai ieguvei.
Ir īstie eļļas augi, ko ar nodomu kultivē eļļas iegūšanai un izmanto arī uzturā - zemesrieksti, mandeles, sezams, un kompleksi izmantojamie eļļeas augi, kam eļļa ir blakusprodukts - kokvilna, firziķi.
Eļļas daudzums un sastāvs augos ir dažāds. Kultūraugiem eļļas uzkrāšanos sekmē fosfora mēslojums, normāls augsnes mitrums veģetācijas periodā no ziedēšanas līdz sēklu nogatavošanās fāzei, sējas laiks, insolācija. Tropu un subtropu augos (kakaokoks, kokospalma, eļļaspalma) pārsvarā ir piesātināto taukskābju glicerīdi, un no tiem iegūst cietās eļļas - taukus, bet mēreno un vēso apgabalu augos pārsvarā ir nepiesātināto taukskābju glicerīdi - iegūst šķidrās eļļas.
Rūpnieciskai eļļas ieguvei izmanto augus, kuros ir no 8% (parastais smilšērkšķis) līdz 74% (olīvkoki) eļļas. Eļļas augu  augļos un sēklās parasti ir arī daudz olbaltumvielu, ogļhidrātu, fosfatīdu, vitamīnu, sterīnu, triterpēnu.
Pēc eļļas iegūšanas palikušos neindīgo augu (linu, kokvilnas) raušus izmanto lopbarībai vai uzturam (kakao), bet indīgo augu (piemēram, ricīna) raušus izmanto zemes mēslošanai. 
Lielākās platības pasaulē aizņem soja, zemesrieksti, saulgriezes, olīvkoki, rapši, sezams, ricīns. Perspektīvas kultūras ir perillas, zemesrieksti, lallemancijas. Eļļu iegūst arī no kokvilnas, šķiedras linu, kaņepju, ķimeņu, anīsa augļiem, kukurūzas un kviešu dīglīšiem, firziķu un aprikožu sēklām.

Saites.
Eļļas.