Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Afropitēki

Afropithecus.
Nosaukumu devis R.Līkijs 1986.gadā par godu Āfrikai kā cilvēka pirmdzimtenei. Kaut tiešā tulkojumā ģints nosaukums ir "Āfrikas pērtiķi," labāk lietot nosaukumu "afropitēki," lai nebūtu pārpratumu un nejauktu šīs ģints pārstāvjus ar visiem pārējiem pērtiķiem, kas dzīvo Āfrikā.
Miocēna primāti, kas pirms 18-16 milj. gadu dzīvojuši Āfrikā.

Taksonomija. Pagaidām zināmas divas sugas - Līkija afropitēks un Turkana afropitēks.

Apraksts. Lieli ķermeņa izmēri, svarā varēja sasniegt līdz 50 kg. Salīdzinājumā ar prokonsuliem afropitēkiem zobi bija labi pielāgoti rupjai barībai, ieskaitot riekstus, kas deva viņiem vairākas priekšrocības izdzīvošanā un citu teritoriju iekarošanā.

Eiropas grifopitēki bija afropitēku pēcteči. Afropitēkiem ir līdzīgas pazīmes ar morotopitēkiem no Kenijas un anojapitēkiem no Spānijas.

Līkija afropitēks. Afropithecus leakeyi. Sinonīms - Heliopithecus leakeyi. Miocēna primāts, kas pirms 18-16 milj.gadu dzīvojis Āfrikā. Sejas daļa izstiepta, ar mazām acīm un lieliem ilkņiem. Zobi bija labi pielāgoti rupjai barībai, ieskaitot riekstus. Nosaukums - pēc zinātnieka R.Līkija vārda, kurš šo sugu atklāja. Daži zinātnieki šo sugu izdala atsevišķā heliopitēku ģintī. 

Turkana afropitēks. Afropithecus turkanensis. Miocēna primāts, kas pirms 18-16 milj.g adu dzīvojis Āfrikā. Sejas daļa izstiepta, ar lieliem ilkņiem. Platie, plakanie priekšzobi un citi zobi bija pielāgoti rupjai barībai, ieskaitot sēklas un riekstus. Sugas nosaukums - pēc atrašanas vietas Turkanā, Afāras apgabalā Austrumāfrikā.

Saites.
Primātu kārta.