Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Astronomi nerod pierādījumus citplanētiešu megkonstrukcijas pastāvēšanai ap "galaktikas noslēpumaināko zvaigzni"

"Mūsu galaktikas noslēpumainākā zvaigzne" - ar šādu intriģējošu virsrakstu žurnāls "The Atlantic" 2015.g. oktobra sākumā rakstīja par KIC 8462852 - orbitālās observatorijas Kepler novērotu zvaigzni, kuras iespaidīgās, taču neregulārās spožuma maiņas nebija iespējams izskaidrot ar kādas, to hipotētiski apriņķojošas planētas tranzītu. Līdzās dabīgajiem parādības skaidrojumiem, astronomi, ņemot vērā tās neparasto raksturu, pieļāva, ka KIC 8462852 aptumšošanos teorētiski varētu izraisīt arī kāda mākslīga, citplanētu civilizācijas būvēta megastruktūra. Tagad, kad zvaigznei pievērstie teleskopi nekādus nedabiskus, iespējami tehnoloģiskas cilmes signālus nav uztvēruši, pētnieki sliecas domāt, ka aptumšošanās cēlonis visdrīzāk tomēr varētu būt sākotnēji izvirzītā hipotēze par eksogēnu komētu kopu.

"Planētu mednieku" atklājums

Uzmanību iepriekš nezināmajai, par Zemi apmēram 50% lielākajai, Gulbja zvaigznājā, apmēram 1500 gaismas gadu attālumā no mūsu sistēmas rotējošai galvenās secības F tipa zvaigznei, kurai tagad piešķirts nomenklatūras apzīmējums KIC 8462852, pievērsa "Kepler" datu apstrādes programmā "Planet Hunters" iesaistījušies amatierastronomi. Brīvprātīgi iesaistoties citplanētu "medībās," viņi no saviem mājas datoriem pārlūko orbitālās observatorijas iegūtos uzņēmumus, lai ar unikālajām, datorsistēmu algoritmu joprojām nepārspējamajām cilvēka acs spējām palīdzētu NASA speciālistiem atrast planētu tranzīta aptumšotās zvaigznes. Gan "Planet Hunters" dalībnieki, gan arī vēlāk profesionāli astronomi atzina, ka 4 gadu laikā divreiz novērotais KIC 8462852 aptumšojums, tam sasniedzot ievērojamo 22% atzīmi ir "neparasts" un nav skaidrojams ar kādas planētas nostāšanos priekšā centrālajam spīdeklim. Salīdzinoši, mūsu sistēmas lielākā planēta Jupiters, nostājoties priekšā Saulei, zvaigzni aptumšotu tikai par 1%.

Izvērtējot visus ievērojamā, bet neregulārā KIC 8462852 aptumšojuma iespējamos dabīgos iemeslus, kā visticamāko astronomi izvirzīja citas, tuvāk pienākušas zvaigznes izraisītu eksokomētu plūsmu. Šāda zvaigzne, kuras gravitācijas spēks varētu dot impulsu lielas komētu masas eliptiskas orbītas plūsmai, patiešām pastāv - tikai 1000 astronomisko vienību attālumā no KIC 8462852 atrodas mazāks spīdeklis. Vai tā ir bināras sistēmas otrā zvaigzne, vai ceļotāja starpzvaigžņu telpā, - tas zinātniekiem vēl jānoskaidro. Tomēr arī šī parādība kosmiskajā mērogā ir neiedomājami reta, tik reta, ka līdz šim vēl nevienu reizi dabā nebija novērota.

Citplanētiešu megastruktūra?

Ņemot vērā garāmejošas zvaigznes izraisītas komētu plūsmas niecīgo varbūtību, daži astronomi izteica fantastisku pieņēmumu, ka novēroto zvaigznes aptumšošanos varētu izraisīt kosmiskajā telpā ap KIC 8462852 uzbūvēts milzīgs solāro paneļu komplekss, kaut kas līdzīgs slavenajai Daisona sfērai, vai cita veida ārpuszemes civilizācijas veidota struktūra zvaigznes enerģijas akumulēšanai. "Citplanētieši vienmēr jāuzlūko kā pats pēdējais iespējamais kādas parādības skaidrojums," - "The Atlantic" teica viens no pētījumu vadītājiem, Pensilvānijas Valsts universitātes astronoms Džeisons Raits (Jason Wright), - "taču šajā gadījumā novērotais patiešām atgādināja ko tādu, ko varētu radīt citplanētu civilizācijas inženiertehniskā darbība."

Meklējumi nedod rezultātus

Lai pārbaudītu šo hipotēzi, Saprātīgo citplanētu civilizāciju meklējumu programmas (SETI) - astronomi Panamas Boketes (Boquete) Optiskās observatorijas direktora M.Šuca (Marlin Shuetz) vadībā mēģināja uztvert no zvaigznes KIC 8462852 nākošus lāzera signālus. Tomēr meklējumi, kas notika vairāk nekā sešas naktis, laikā no 29.oktobra līdz 28.novembrim, nedeva nekādus rezultātus.

Mēs neatradām liecības par ārpuszemes civilizācijas raidītiem signāliem Zemes virzienā, sacīja pētījuma līdzautors Duglass Vakočs (Douglas Vakoch).

Trīs naktis no sešām astronomi, izmantojot Allena Teleskopu kopu (ATA), Ziemeļkalifornijā, pūlējās noķert no zvaigznes KIC 8462852 apkārtnes nākošus radiosignālus. Diemžēl vai par laimi (sk.: "Ja citplanētieši eksistē, viņi, iespējams, vēlas mūs iznīcināt", aliens.lv, 27.01.2011.), ATA 42 radio šķīvji neuztvēra nekādus signālus.

Neskatoties uz to, ka cerēto rezultātu šoreiz neizdevās gūt, ATA un Boketes saskaņotā darbība, noderēja, lai pārbaudītu SETI koordināciju, paskaidroja Vakočs.

Ja kādu dienu mēs patiešām uztversim citplanētiešu sūtītus signālus, mums jābūt gataviem izsekot signālu avotam ar visu pasaules observatoriju instrumentiem, viņš turpināja.

Spēkā paliek komētu versija

Līdz ar nesekmīgajiem tehnogēno signālu meklējumiem, hipotēze par citplanētu civilizācijas radītu megastruktūru ap zvaigzni KIC 8462852 strauji sabrūk, Vokačs secina. Kā galvenais lielo un neregulāro aptumšojumu skaidrojums ir un paliek versija par eksokomētu plūsmu. Pagaidām nav arī cerību iegūt kādus papildu datus, jo 2013.g., izejot no ierindas otrajam no četriem orientācijas vadības instrumentiem, "Kepler" observatorija pārtrauca novērot kosmosa apgabalu, kurā atrodas KIC 8462852.

Augšējais attēls: Eksokomētu mākoņa tuvošanās KIC 8462852 mākslinieka skatījumā. Avots: NASA.

Avoti:
space.com
space.com
space.com

© Aliens.lv. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.