Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Bizantiešu filozofija

Tā apvienoja grieķu klasiskās filozofijas mantojumu ar valsts reliģijas - kristietības, idejām.

IV-VII gs. bizantiešu filozofijā izvērsās asa cīņa starp kristiešu ortodoksijas un tās nosodītā ariānisma, nestorisma un monofizītisma uzskatiem par Kristus dabu. Oficiālā baznīca uzvarēja un Austrumu baznīcas tēvi izstrādāja ortodoksijas dogmatiku. Radās un attīstījās neoplatonisms, kura idejas tika izmantotas kristietības filozofijas pamatošanai "Aeropagitikās." Svētbilžu ķildas un antifeodālās pāviliešu un bogomilu kustības bizantiešu filozofijā VIII-XIII gs. arī bija saistītas ar asu reliģisko un filozofisko uzskatu cīņu. Šajā laikā attīstījās bizantiešu racionālisms - Fotijs, Mihaels Psells, Jānis Itālis, Nikefors Blemmids; nominālisma un reālisma uzskati.
XIV-XV gs. saasinājās cīņa starp progresīvo bizantiešu filozofiju - Kalabrijas Barlaāms u.c., un reakcionāro hesihasmu - Gregors Sinaits, Gregors Palama. Hesihasma uzvara vājināja bizantiešu humānismu - G.G.Pletons.
Turku iebrukums pārtrauca  bizantiešu filozofijas attīstību. G.G.Pletons, Nīkejas Besarions u.c. bizantiešu kultūras darbinieki devās uz Rietumeiropu.
Bizantiešu filozofijas mantojums ietekmēja viduslaiku sholastiku, Eiropas humānismu, Itālijas renesansi, filozofijas attīstību slāvu zemēs, Armēnijā un Gruzijā.

Saites.
Bizantijas impērija (395.-1453.g.).
Filozofija un filozofi.