Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Brāge, Tiho (1548. vai 1546.–1601.g.)

Dāniski - Tycho Brahe.
Dāņu astronoms, slavenākais no astronomiem, kurš strādājis līdz teleskopa izgudrošanai.

Dzīvesgājums. Dzimis 1546.gada 14.decembrī.
Dāņu astronoms, aristokrāts un dueļu cienītājs.
No 1559.gada mācījis Kopenhāgenas universitātē.
No 1562.gada mācījis Leipcigas universitātē.
Mācījis arī Vitenbergā, Rostokā.
1566.-1570.gados mācījis Bāzelē.
Viņa degunu rotāja uzlika, kas bija gatavota no zelta un sudraba. Reiz dueļa laikā viņam ar zobenu nošķēla degungalu, kopš tā laika viņš valkāja šo uzliku.
Dāņu karalis Frederiks II Venas salā, kur astronoms dzīvoja, viņam uzcēla observatoriju Uraniborgu – „Debesu pili,” ko Brāge arī iekārtoja un vadīja 1576.-1597.gados. Tā atradās Zundas līcī netālu no Kopenhāgenas. Pirmā stāva centrā tika izvietota strūklaka, kas ar sūkņa palīdzību padeva ūdeni visiem trim stāviem. Lielāko daļu instrumentu observatorijā zinātnieks bija uzbūvējis pats.
1577.gadā astronoms ar ilgiem un smalkiem aprēķiniem orientēja Orānijburgas observatoriju pēc ziemeliem, bet kļūda ieviesās par 18 minūtēm.
1599.gadā sāka iekārtot Prāgas observatoriju.
Brāge bija plaši pazīstams ar savām dīvainībām. Viņam bija punduris jokdaris, kas saimnieku pavadīja visos braucienos, bet viesībās sēdēja klusi zem galda. Kā mājdzīvnieks astronomam kalpoja pieradināts alnis.
Brāges nāve arī bija prozaiski dīvaina. Viņš mira no tā, ka nekādi no viesību galda nevarēja aiziet uz tualeti pačurāt. Tolaik aiziet no vakariņu galda ēdienreizes vidū skaitījās ārkārtīgi rupji. Tādējādi viņš cieta vairākas stundas, urīnpūslī sākās infekcija un tās izprovocētā slimība nogalināja slaveno astronomu dažu dienu laikā.

Uzskati. Atklājis neregularitātes Mēness kustībā, pierādījis, ka komētas un novas ir debesu ķermeņi, sastādījis zvaigžņu katalogu.
Kopā ar saviem darbiniekiem Brāge ar aci novēroja Marsa kustību. Viņa novērojumi ir tā skolnieka Johana Keplera teorijas pamatā.
Brāge lika pretī Kopernikam savu teoriju, pēc kuras Saule un Mēness riņķo ap Zemi, kura atrodas nekustīgi Visuma centrā.

Nospiedums civilizācijā. Izmantojot T.Brāges novērojumus, vācu astronoms J.Keplers atklāja planētu kustības likumus.

Saites.
Nezināmais Brāge.