Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Bosnijas piramīdas

Atrašanās vieta. Tā saucamās "Bosnijas piramīdas" (skaitā trīs) atrodas 30 kilometrus uz ziemeļiem no Bosnijas un Hercegovinas galvaspilsētas Sarājevas. Tuvākā pilsēta Visoka. Satelīta fotogrāfijas arī liecina, ka Visoko ielejā ir vēl divi mazāki piramīdas formas pakalni, uz kuriem, kā pieņem arheologi, varētu vest atklātie tuneļi. Lielākā no iespējamām "piramīdām" ir 650 m augsts pakalns, kas pazīstams ar nosaukumu Visočina. No seniem laikiem to apvij leģendas. 

Piramīdu atklāšana, izpēte un apraksts. Bosnijas piramīdu atklājējs ir arheologs-amatieris Semirs Osmanagičs, kas pēc izglītības ir ekonomists, beidzis Sarājevas universitāti, bet strādā celtniecības nozarē. Viņš apgalvo, ka ir atklājis kādas nezināmas civilizācijas pirms 12 500 gadiem celtas piramīdas.
2005.gada aprīlī Semirs apmeklējis viduslaiku pilsētiņu Visoku un viņa uzmanību piesaistīja augsts četrstūrains paugurs. Tā 650 metrus augstās skaldnes bija precīzi orientētas uz četrām debespusēm. Ieinteresējies par šo neparasto pauguru, viņš Visokas pilsētas apkārtnē uzgāja vēl četras līdzīgas piramīdveida struktūras. Viņaprāt, tie noteikti nevarēja būt dabiski ģeoloģiski veidojumi.
Semirs agrāk bija apmeklējis seno maiju civilizācijas drupas, 15 gadus pētījis Centrālamerikas piramīdas un ASV publicējis grāmatu angļu valodā „Maiju pasaule.”
Lai iegūtu apstiprinājumu saviem minējumiem par senajām piramīdām DA Eiropas centrā, Semirs sāka izrakumus lielākajā pakalnā, ko viņš pats nodēvēja par „Saules piramīdu,” tāda pašā vārdā kā tiek saukta Teotivakānas lielākā piramīda - Saules piramīda Meksikā. Bosnijas „Saules piramīda” ar 220 metru augstumu esot pasaulē lielākā piramīda. Citus piramīdām līdzīgos veidojumus viņš nosaucis sekojošos vārdos - „Mēness piramīda,” 190 metrus augsta, „Pūķa piramīda,” „Zemes piramīda,” „Mīlestības piramīda” u.c.
Veikt izrakumus šajā rajonā, kas pēc Dienvidslāvijas sabrukuma, NATO intervences un pilsoņu kara bija noklāts ar mīnām, bija bīstami. Izrakumus finansēja pašavaldības, Serbija un Bosnijas federācija. Līdzekļi gan bija trūcīgi, tomēr pētnieks solīja pēc iespējas ātrāk pasauli iepazīstināt ar pārsteidzošiem atklājumiem.
Sākotnējos izrakumos atklāta šaura ieeja, kas varētu vest uz pazemes tuneļu tīklu. Domājams, ka tunelis ir vismaz 3,8 kilometrus garš, un pētnieki uzskata, ka tas nav dabisks veidojums, bet cilvēka roku darbs. Osmanagiča nolīgtie strādnieki 18 metru dziļumā, kas atbilst 10 000- 20 000 gadus veciem nogulumiem, uzdūrās smilšakmens un konglomerāta plāksnēm, kas atgādināja betonu. Pētnieki vēl ziņo par „neskaitāmiem četrdesmit tonnu smagiem megalītiem.” Smilšakmens tuvākajā apkārtnē nav sastopams. Tas nozīmē, ka smilšakmens bloki izcirsti citā vietā, tātad šis apstāklis runā par labu tam, ka šie piramīdām līdzīgie pakalni tiešām varētu būt mākslīgi veidotas piramīdas. Tāpat izrakumos pētnieki uzdūrās kāda labirinta atliekām un priekšmetiem, kas liecina par augsti attīstītas civilizācijas esamību šajā vietā tālā pagātnē.
Semirs Osmanagičs uzrakstījis grāmatu „Bosnijas Saules piramīda.” Tā gan pieejama tikai serbu valodā. Pētnieks apgalvo, ka viņa teoriju apstiprina arī satelītu fotogrāfijas un radaru attēli. Pētot satelīta attēlus, konstatēts, ka kalni vakaros atdziest daudz ātrāk nekā pārējā apkārtne. Saules siltums tajos neuzkrājas, jo tie esot mazāk blīvi, proti, cilvēka roku veidojums. Zondējot ar radiolokatoriem izdevies piramīdu iekšienē atklāt vertikālus un horizontālus tuneļus.
Bez tam vietējie laikraksti ziņojuši, ka Visokas pilsētu un tās apkaimi apmeklējis ēģiptiešu ģeologs Ali Abdala Barakats. Viņš apstiprinājis, ka pieci pakalni Visokas tuvumā nevar būt dabīgi veidojumi, bet gan milzu piramīdas, kuru aprises nedaudz nomaskē daudzu gadsimtu/gadu tūkstošu nogulas un augi. Ģeologs starp lielajiem akmeņiem - piramīdas blokiem atradis to savienojošā kaļķa šķīduma paliekas.
Bosnijas piramīdas liek pārrakstīt Eiropas vēsturi? Ja šie pieci pakalni tiešām izrādīsies milzu piramīdas, tad gribot negribot nāksies pārrakstīt Eiropas vēsturi. Saskaņā ar oficiālo vēsturi, pirms 12 500 vai 20 000 gadiem Balkānu iedzīvotāji dzīvoja alās un slieteņos un, protams, neprata būvēt mājas, kur nu vēl piramīdas. Šie cilvēki atstājuši tikai primitīvus akmens darbarīkus un apskrubinātus pašu nomedīto dzīvnieku kaulus.

Tūrisma uzplaukums Visokā pēc piramīdu atklāšanas. Visokā dzīvo ap 20 000 iedzīvotāju un kopš piramīdu atklāšanas to ik dienu apmeklē tūkstošiem tūristu. Tūristu pieplūdums pilsētai, kur ir tikai ādas fabrika, dod arī ekonomisko labumu. Tūristi ierodas Visokā, lai paši savām acīm apskatītu „Saules piramīdu” un ielūkotos četrās bedrēs, lai saskatītu piramīdas skaldnes.
Pasaules lielākie televīzijas kanāli ir radījuši reportāžas no izrakumu vietas. Vietēja novadpētniecības muzeja kurators saka: „Ne visi tic mūsu piramīdai, bet kas par to, daži netic arī Dievam.”
Osmanagičs jau nodēvējis trīs pakalnus par Sauli, Mēnesi un Pūķi, bet vietējie iedzīvotāji tūristiem piedāvā suvenīrus ar piramīdu simboliku.

Saites.
Bosnija un Hercegovina.