Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Golems. Atdod man dimensiju!

Trīs telpas dimensijas un tikai viena laika dimensija? Kāpēc tā? Kāpēc arī laiki nav trīs? Kurš ir paņēmis manu sieru?

Par to bija domājis akadēmikis Vernadskis jau 1939.gadā: „Dabas zinātnieka laiks nav Minkovska laiks, mehāniķa laiks, teorētiskas fizikas laiks, ķīmiķa vai Ņutona laiks. Mehānikā laiks ir intervāli starp notikumiem. Dabas zinātnēs – starp cēloņiem un sekām.”

Viena laika dimensija ir Minkovska intelektuālajā laika modelī. Pēc Minkovska laika var mērīt tantes ātrumu ķerot tramvāju.

Tepat samērā netālu virs galvām lido vesels spiets Zemes mākslīgo pavadoņu – pēc cita laika. Jau ar pavadoņa ātrumu pietiek, lai Minkovska laiks nebūtu derīgs. Uz pavadoņiem uzstādītās kinokameras ik dienas tiek koriģētas pēc relatīvistiskā laika. Citādi amerikāņi nevar noteikt, kurā vietā Kims būvē raķeti.

Minkovska laiks ir derīgs, lai nenokavētu uz aptieku. Paglābs no iesnām. Bet vai paglābs no nāves?

Ir arī citi laiki. Ulmaņa laiki. Krievu laiki. Valmieras teātrī esot arī Latviešu laiki.

Arī Veiņika hronālais lauks ir laiks. Veiņiks to mērījis ar kvarca skaitītāju, pārbaudot dažādu cilvēku laikus dažādos apziņas stāvokļos; nomodā, miegā, miegā ar sapņiem. Vienam un tam pašam cilvēkam dažādos bardo stāvokļos laiks rit dažādi.

Kozireva laiks. Kozirevs to uztvēra ar teleskopos ievietotām pretestībām, aizsedzot teleskopus pret elektromagnētisko starojumu. Uztvēra zvaigznes starojumu no vietas, kur zvaigzne, pēc aprēķiniem, atrodas. Zvaigznes redzamā gaisma nāk no vietas, kur zvaigzne vairs nav. Kozirevs domāja, ka uztver laika plūsmu. Kas tas bija?

Karla Sagāna nosacītais laiks. Sagāns visu Visuma vēsturi bija saspiedis vienā Zemes kalendārajā gadā. Lieliska pārskatāmība. Dinozaurs - decembrī. Cilvēks – pirms Jaungada zvaniem.

Ašēra laiks. Uz noteiktu mērķi vērsts. Viens no ētiskā imperatīva variantiem. Es jūs piespiedīšu mīlēt Raini.

Kriptogrāfiskais laiks. Ir daudz un dažādu laika šifrēšanas veidu. Katram kaut kur jābūt atslēgai.
Bībeles laiks. Viens no kriptogrāfiskajiem. Atslēga: „Es tev dodu ik dienu par gadu.” (Ecekiēļa 4:6)

Deskriptīvais, aprakstošais laiks. Nav uz noteiktu mērķi vērsts. Apraksta vienalga ko. Durnā bezgalība. Neaptveramo nevar aptvert.

Hologrāfiskais laiks. Hologrāfiskajā Visumā nav laika rites. Aktuālā bezgalība. Šeit un tagad.

Biocentriskais laiks. Intelektuāls modelis, izveidots pēc visjaunākajām fufeļzinātnes (nosperts no Valtera) atziņām: Laiks nav reāls, tas ir mentāls – prātā konstruētu notikumu summa. Fizika neapraksta laiku, tā apraksta tikai notikušās pārmaiņas. Laiks nepastāv neatkarīgi no novērotāja. Novērotājs var uzradīt tik laikus, cik vien kuro reizi vajadzīgs.

Kā redzams, var izmežģīt smadzenes Vienīgo patieso laiku mums cenšas iestāstīt, lai ieprogrammētu dažas nepatiesības.

Pirmā nepatiesība – Uniformisma teorija: Procesi virs Zemes vienmēr notikuši, kā tagad. Nav bijis ne globālu plūdu, ne asteroīdu ietriekšanās Zemē.

Bez šāda nonsensa neiznāk otrā nepatiesība:
Otrā nepatiesība – Ģeoloģiskā kolonna: Ilgos, vienmērīgos laika periodos fosīlijas ir nogulsnējušās zināmā kārtībā: vienkāršākie organismi apakšā, sarezģītākie – augstāk. Patiesībā tāda kārtība dabā nav sastopama, kolonna ir prātā konstruēta, no dažādām ģeogrāfiskām vietām. Ģeoloģiskā kolonna nepieciešama, lai pamatotu trešo nepatiesību:
Trešā nepatiesība – Evolūcijas teorija. Netradicionāla reliģija, kas neatbilst nevienam no zinātnes kritērijiem:
      a) pārbaude atkārtojot;
      b) lietišķie pieradījumi (fosīlijas);
      c) nākotnes prognozēšana.

Zvēri raka Daugavu, vienīgi vālodze neraka. Tāpēc vālodzi vēlāk nelaida pie ūdens. Tā nu viņa vēl šodien kliedz: Dievs, dod lietu! Tā ir teika.

Teika ir notikuma izskaidrojums pēc notikuma nepilnīgas informācijas apstākļos. Baltās kaļķakmens klintis Lielbritānijā varbūt nemaz neapliecina miljongadu ilgu, netraucētu kaļķa aļģīšu nogulsnēšanos. Tās var būt sekas no momentālas CO2 atmosfēras sabrukšanas asteroīda trieciena rezultātā.

Varbūt nedziedāsim līdzi lielajam korim tad, kad viņš nezina pats, ko dzied? Nav vairs Padomju laiki.

Attēls: devianart.com

Pirmo reizi publicēts 04.09.2009 Aliens.lv iepriekšējā versijā.