Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Golems. Kokam koks

Vieni redz darvinistisko dzīvības koku ar zariem uz augšu, citi tā neredz. Apgalvošu – mūsu galvās ir installētas dažādas programmas. „Ko spēju, to redzu.” Mēģināšu pierādīt.

No izredzētā Elijahu Ripsa, bijušā rīdzinieka, saņēmis datorprogammu, ASV žurnālists Mihails Drosnins atrod, ka Izraelas premjerministra Ichaka Rabina vārdu šķērso „slepkava noslepkavos.” (Bībeles kods) Drosnins lido uz Izraelu brīdnāt Rabinu, taču premjera ādu glābt neizdodas - slepkavas vārds nav zināms.

Kad Rabins tiek nošauts, un slepkava Amirs sēž cietumā, Drosnins atrod Amira vārdu blakus vārdiem – slepkava noslepkavos. Tas arī tiek izmantots „Bībeles koda” kritkai – „Jūs varat atrast tikai to, kas jau zināms.”
No noziegumu atklāšanas viedokļa kritika pareiza. Slepkavība bija nenovēršama, jo Amirs bij viens no bijušajiem Drošības dienesta vīriem ar dienesta apliecību.

Bet no cita viedokļa vēl pareizāka – mēs redzam tikai to, ko esam gatavi redzēt: Nav mīkstajā diskā mūzikas programmas – nav mūzikas.
Lūk piemērs no Ervina Laslo grāmatas:
„...zuni ciltij ASV dienvidrietumos nav atšķirīgu vārdu dzeltenas un oranžas krāsas apzīmēšanai. Kad šīs cilts pārstāvjiem parāda šīs divas krāsas, viņi nespēj tās atšķirt, nevis tāpēc, ka būtu daltoniķi, bet tāpēc, ka neuztver šīs krāsas kā atšķirīgas... Saskaņā ar antroplogu pētījumiem, ja kādā valodā trūkst vārda noteikta jēdziena apzīmēšanai, tad šīs valodas lietotājiem par to ir ļoti maza izpratne, vai arī tās nav nemaz.” (Ervins Laslo „KosMoss")

Pēc dažādiem aprēķiniem paiet no 25 -50 gadiem, kamēr kāda jauna zinātnes teorija kļūst vispāratzīta. Nav iestrādātas programmas, nav atzītas teorijas.

Lūk piemērs par zinātnieci, kura pirmā darvinistiskajam evoūcijas kokam „ielika koku,” un, kā jau tas pieņemts, ilgi netika atzīta.

Tā ir Lynn Margulis, kura 1966.g. uzraksta zinātniskajiem žurnāliem rakstu par ENDOSIMBIOZI (viena vienšūņa iekļaušanos otrā uz palikšanu). Endosimbioze veic gēnu horizontālo pārnesi starp neradnieciskiem organismiem. Tas ir gals darvinistu kokam, kur visi organismi saistīti vertikāli. Piecpadsmit izdevniecībās raksts netiek pieņemts.

1970–tajā gadā raksta apjoms pārvērties grāmatā. Grāmatas būtība: Līdz šim par vienīgo atdzītais darvinisma koks (vecāki nodod gēnus bērniem) nav vienīgais. Eksistē arī gēnu horizontālā pārnese – no vienas sugas organisma uz citu sugu.
Grāmatu, kas šodien ir hrestomātiska, toreiz atzīst tikai pēc desmit gadiem (1980.g.). Programmas iestrādes laiks, vai veco runču bailes no konkurences, vai vienkārši aizspriedumi?

Lynn Margulis 1966.gada atklājumu joprojām citi atklāj no jauna: Džeimss Leiks pierāda, ka grammnegatīvo baktēriju kodoli ir himēras, kas varētu būt radušās, saplūstot aktinobaktērijai un klostrīdijai. Gēnu horizonālā pārnese.

Džeimsa Leika arguments – šūnu dubultie apvalki. Viens apvalks no vienas šūnas, otrs apvalks no iekļautās šūnas. Ja šūnai ir četri apvalki (ir arī tādas), tad tās, pēc Dž.Laika būs cēlušās no divapvalku šūnām, tām saplūstot.

Linn Margulis jau 1970.g. izdotajā grāmatā rakstīja, ka mūsdienu šūnu sastāvdaļas – mitohondriji un plastīdas nav pašas šūnas elemeti, bet ir kādreiz anektētas baktērijas - kā piecpadsmit Padomju Republikas. Viņām ir savs personīgais DNS, kurš ar cilvēka DNS, vairošanās procesā, nejaucas (Tāpēc pēc mitohondriju DNS var izsekot cilvēka ciltskoku).

Vai horizontālā saplūšana notikusi tikai vienšūņu līmenī? 2009.gadā Margulis publicē rakstu, ka tauriņi ir kāda izmiruša insekta un kāpura (velvet worms) hibrīds. Līdz tam laikam, kad cilvēks tiks atzīts par hominoīda un vīrusa hibrīdu, vēl mazliet „mana dvēsele, paliec klusu un gaidi” – pagaidām nav tādas programmas.

Divu dažādu sugu saplūšanu Leiks gribēja pierādīt, analizējot olbaltumvielu sadalījumu piecās galvenajās baktēriju grupās. Un atdūrās pret nesaprašanas sienu, ne cilvēku nesaprašanas, bet datorprogrammas radītu. Tāpat kā cilts indiānis neatšķir oranžu no dzeltena, tā datorpogramma neatšķir verikālu „koku” no horizontāla.

Izrādās, visas datorprogrammas veidotas, ņemot vērā „vienīgo pareizo” – vertikālo, darvinistisko evolūcijas koku. Neatkarīgi no ievadītajiem datiem, dators citus variantus nemaz neizskata. Ak tu mans mīļais datoriņ, gluži kā cilvēks.

Izstrādājis citādu progammu, Leiks, analizējot olbaltumus, pierāda, ka gēnu pārneses gredzenveida shēma ir daudz pamatotāka. Datorprogrammas „koka” shēma to nespēja saredzēt.

Piemini Ļeva Berga „Nomogenēzes” diskusiju ar darvinismu:
Darvinisms: Evolūcija notiek diverģenti (dzīvības koks).
Nomoģenēze: Gan diverģenti, gan konverģenti (gredzens, vai arī koks, tikai apgriezts).

Ir dzirdēts - Krievijā esot tikai trīs nelaimes: Muļķi, ceļi, un cilvēki, kas rāda ceļu.
Laimīgu ceļu!

Pirmo reizi publicēts 04.03.2010 Aliens.lv iepriekšējā versijā.