Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Celtnieku teksti

Atrašana un izpēte. Tie uzieti Hora svētnīcā Edfā. Vienīgais pētnieks, kas detalizēti pētījis šos tekstus ir čehu eģiptoloģe Eva Raimonda. Viņa pamato, ka teksti nākuši no Memfisas apkārtnes to saturs liecina par pirmsdinastiskā laika reliģiozo centru, kas kādreiz atradies Memfisas tuvumā.

Saturs. Stāsta par pirmā tempļa celšanu Ēģiptē, kura izmēri un proporcijas kalpojušas par standartu visiem citiem tempļiem, kas celti valstī pēc tam.
Satur ziņas par pirmējo kalnu, ko sauca par „Olas salu.” Tā pacēlās no pirmējiem ūdeņiem un bija ūdens kanāla aplenkta. Kanāla krastos bija „niedru lauki” – Vetdžeset-netdžer svētā zeme. Šeit atradās svētie stabi – džed, ko pirmie 60 salas apdzīvotāji izmantoja par balstiem. Šie 60 tika saukti par Džerti-Vanagiem vai Gudrajiem un tos vadījis dievs Pens, vai vienkārši „Šis.” Tas viss risinājies „pirmā notikuma” mītiskajā laikā zep tepi, kad pasaule bija vēl neapdzīvota.
Pēc nežēlīgām cīņām ar iebrukušo agresīvo čūsku „Lielo Lēcēju” sacēlās ūdeņi, kas applusināja salu, iznīcināja Vetdžeset-Netdžer un tās iemītniekus, ko sauc tagad par „gariem.”
Tad sala no jauna parādījās no ūdeņiem un sākās pasaules celtniecības otrā fāze. No iepriekšējā laika palika tikai viena džeda kolonna, taču arī to nomainīja ar jaunu, īpaši uzstādītu mītiskam valdniekam vārdā Vanags. Kalnu pārsauca Kaujas Salas, Iebrukuma Salas, līdz beidzot Pasaules Salas vārdā.
Pēc tam svētā zeme, kas tika saukta vienkārši par „dzimteni,” tika nosaukta par Pirmā Notikuma Vietu. Šeit tika uzbūvēts Vanaga Templis. Teksti vēsta, ka tā izmēri bijuši „trīsdesmit elkoņu no rietumiem uz austrumiem un divdesmit elkoņu no dienvidiem uz ziemeļiem.” Tā priekšā atradies liels iekšējais laukums, gar kura divām malām atradušās citas ēkas. Tajās dzīvojušas mītiskas radības – tai skaitā „Vanaga komanda,” „Šebtiu,” un „Vecākie.”  

Saites: 
Senās Ēģiptes rakstītie vēstures avoti.