Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Omānā arheologi atrok 2300 gadus vecas dzelzs laikmeta kapenes

Omānas sultanātā, 22 kilometru attālumā no Sinavas (Sinaw) pilsētas atraktas 2300 gadus vecas senākā dzelzs laikmeta kapenes ar labi saglabājušos sabiedrības augstākā slāņa pārstāvja apbedījumu, kas tiek raksturots kā viens no Omānas nozīmīgākajiem arheoloģiskajiem atradumiem. 

Senkapi atklāti īstenojot Sinavas-Mahutas-Dukamas ceļa būves projektu un tiek pētīti valsts Senlietu un kultūras ministrijai sadarbojoties ar Transporta un sakaru ministriju. Līdz šim gar būvējamā ceļa vietu izrakumi pabeigti 35 apbedījumos. Kā pavēstījis Arheoloģisko izrakumu un pētījumu departamenta vadītājs Sultāns Saif al Bakri, pavisam arheologi ceļa trasē atklājuši simtiem kapulauku, kas izkaisīti 100 kilometru lielā distancē.

Izpētītie apbedījumi, kuru raksturīgākās piedevas ir māla un ziepjakmens trauki, veido divas grupās, kas katra lokalizējas savā pakalnā. Pirmais pakalns datējams ar III gadu tūkstoti pmē., otrais - ar I g.tk.pmē.

Ievērojamākais atklājums - 2300 gadus vecas cilts vadoņa kapenes

Pats nozīmīgākais, līdz šim izrakumos uzietas apbedījums, spriežot pēc īpašā inventāra, pieder kādam cilts vai klana vadonim. Kapā, kopā ar līdzi dotiem ieročiem bija apbedīts mantijā ģērbts apmēram 50 gadus vecs vīrietis ar ādas apaviem kājās. Blakus, divās atsevišķās, ar akmens sienām iežogotās kamerās bija apbedīti divi upurēti kamieļi. Labajā pusē mirušajam vīrietim gulēja 88 cm garš dzelzs zobens. Tā rokturis, kas bija pa daļai segts ar ziloņkaulu, bija veidots ērgļa galvas formā. Pie jostas katrā ķermeņa pusē vīrietim bija pa duncim. Blakus bija nolikta arī koniska vilnas cepure. Vīrieša galva atdusējās uz spilvena, bet pa kreisi no nelaiķa atradās bronzas trauki, pastāstīja Bakri.

Saskaņā ar arheologu sniegto aprakstu, dzelzs zobens un dunči bija pārklāti ar tēraudu, kas raisa asociācijas ar bronzas laikmeta Indas ielejas civilizāciju, kur, kā tiek uzskatīts tikuši izkaltie pirmie dzelzs zobeni cilvēces vēsturē. Šim atradumam Omānas mērogā ir jo īpaša nozīme arī tāpēc, ka līdz šim, - kā teikts vikipēdijas rakstā par Omānas arheoloģiju, - paradoksālā kārtā sultanāta teritorijā nebija atrasts neviens uz senāko dzelzs laikmetu (1300.-300.g.pmē.) attiecināms dzelzs priekšmets. Blakus esošā Irānā tādi ir zināmi jau no 1200.g.pmē.

Izstādīs muzejā

Omānas Senlietu un kultūras ministrija paredzējusi restaurēt kapenēs mirušajām vīrietim līdzi dotos ieročus un izveidot gan neparasto kapeņu, gan tajā atrasto artefaktu atdarinājumus, kurus varēs aplūkot muzejā, kura atvēršana plānota šī gada beigās.

Attēlā: Uzietais vadoņa apbedījums. Publicitātes foto.

Avoti:
main.omanobserver.om
muscatdaily.com
timesofoman.com
en.wikipedia.org

Pirmo reizi publicēts 25.06.2014.