Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

“Primitīva mašīna” Lielajā piramīdā aizsargāja faraona apbedījumu no laupītājiem

Lai pasargātu faraona kapenes no laupītājiem, senie ēģiptieši Lielajā piramīdā iebūvēja no blokiem un gropēm veidotu aizsardzības sistēmu.

To, kā šī aizsardzības sistēma varēja darboties, pētnieki rekonstruēja ar datoranimācijas palīdzību, kura tika parādīta šī gada 12.jūlijā “Science Chanel” demonstrētā filmā. Amerikāņu ēģiptologs Marks Lēners, stāstot skatītājiem par seno aizsardzības sistēmu, to dēvē par “primitīvu mašīnu.”

Faraona kapa kamera

Lielajā piramīdā atrodas trīs lielas kameras:

  • Valdnieka kamera;
  • Valdnieces kamera;
  • Apakšzemes kamera.

Kādam nolūkam bija paredzētas Valdnieces kamera un Apakšzemes kamera, nav zināms. Savukārt Valdnieka kamerā, kā uzskata vairums eģiptologu, atdusējās IV dinastijas otrais faraons Hufs, kurš pasūtīja Lielās piramīdas celtniecību (Sk.: Sarkanās jūras krastā atklāta pasaulē senākā osta un papirusi, kas apliecina, ka Hufs ir Lielās piramīdas celtnieks, aliens.lv, 25.12.2013. un Pasaulē senākas ostas ierēdņa Merera pieraksti stāsta par Lielās piramīdas celtniecību IV dinastijas faraona Hufa 27.valdīšanas gadā, aliens.lv, 22.08.2016.).

Hufa kapa aizsardzības sistēma

Faraona kapa kameru no laupītājiem sargāja piramīdas sienās iebūvēta eju bloķēšanas sistēma. Lai gan eģiptologi par šādas aizsardzības sistēmas eksistenci zina kopš XIX gadsimta, televīzijas pārraidē, izmantojot datoranimāciju, pirmo reizi tika vizuāli rekonstruēta tās darbība. Animācija skatītājiem demonstrē kā netālu no Valdnieka kameras pēc faraona apbedīšanas bloki noslīdēja lejup pa gropēm, noslēdzot pieeju piramīdas sakrālākajai daļai.

Sistēma tiem laikiem bija sarežģīta, sacīja Lēners, piebilstot, ka tā ar gigantiskiem blokiem aizsprostoja ceļu uz Valdnieka kameru, laupītājiem neļaujot tajā iekļūt vai vismaz kavējot iekļūšanu.

Izlaupītā faraona kapa kamera

Tomēr aizsardzības sistēma nepasargāja faraona kapa kameru no izlaupīšanas. Mūsdienas viss, kas palicis pāri no Hufa apbedījuma, ir sarkana granīta sarkofāgs. Valdnieka kamera tika izlaupīta aptuveni laika periodā starp Hufa valdīšanas laika beigām un Vecās valsts sabrukumu (ap 2134.g.pmē), savā grāmatā “Complete Pyramids” (1997.g.) rakstīja Marks Lēners.

Vai īstā Hufa kapa kamera vēl arvien nav atklāta?

Daži ēģiptologi uzskata, ka Hufs laupītājus viltībā pārspējis, izmantojot citu taktiku. Lielajā piramīdā ir četras šahtas: divas šahtas iziet no Valdnieka kameras, bet divas - no Valdnieces kameras. Abas no Valdnieces kameras izejošās - ziemeļu un dienvidu - šahtas, izmantojot ar videokameru aprīkotus robotus, tika izpētītas 1993., 2002. un 2011.gados. Izpētes gaitā dienvidu un ziemeļu šahtās tika atrastas durtiņas ar vara rokturiem.

Bijušais Ēģiptes Senlietu ministrs, eģiptologs Zahi Havass 2013.gadā livescience.com sniegtajā intervijā pauda, ka šahtas varētu novest līdz īstajai Hufa kapa kamerai. Sarkofāgs Valdnieka kamerā ir tikai māneklis, lai laupītāji noticētu, ka ir atraduši faraona apbedījumu.

“Es patiešām domāju, ka faraona Hufa kapa kamera vēl arvien ir neatklāta. Visas trīs kameras tika plānotas speciāli kapeņu laupītāju maldināšanai. Hufa dārgumi joprojām ir paslēpti Lielajā piramīdā, un durtiņas šahtu galos varētu būt atslēga uz tiem,“ - teica Havass.

Piramīdas skenēšana, izmantojot termiskās attēlošanas rentgenogrāfiju un 3D rekonstrukciju, ir atklājusi termiskas anomālijas Lielās piramīdas austrumu pusē zemes līmenī, kā arī monumenta augšējā daļā (Sk.: Vai Lielajā piramīdā atklāta faraona Hufa kapa kamera?, aliens.lv, 03.12.2015.).

Pagājušā gada novembrī Lielajā piramīdā konstatētās termiskās anomālijas no jauna izraisīja spekulācijas par zudušas, līdz šīm slepenas faraona kapa kameras atklāšanu. Taču pētnieki, lai gan atzīst, ka termiskās anomālijas norāda uz tukšas telpas esamību, to nav apstiprinājuši.

Piramīdas skenēšanas projekts (“Scan Pyramid Project”) joprojām turpinās. Pētnieki cer, ka, ja apslēpta kapa kamera Lielajā piramīda eksistē, tad skenēšana, izmantojot dažādas tehnoloģijas, to noteikti atklās.

Avots:
livescience.com

© Aliens.lv. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.