Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Dzīvības rašanās, izcelšanās

Notikums, kuram joprojām trūkst jēdzīga un ticama izskaidrojuma.

Dzīvības rašanās hipotēzes:
      - Pirmatnējā buljona hipotēze;
      - Panspermijas teorija;
      - bioģenēze (būtībā Panspermijas teorija);
      - dzīvība radusies karstajos/vulkāniskajos avotos;
      - abioģenēze.

Zinātniskās domas vēsturiskā attīstība. Abioģenēzes teorijas piekritēji uzskatīja, ka dzīvība radusies no nedzīvas vielas. Šo uzskatu XIX gs. atspēkoja Luijs Pastērs.
Savulaik britu zinātnieks Teds Nilds izteica pieņēmumu, ka cilvēka parādīšanos izprovocējušas dabas kataklizmas, kas sākušās "kosmiskas bombardēšanas" dēļ. Viņa teorija bija balstīta uz zviedru zinātnieka Birgera Šmitca pētījumiem - pirms 470 miljoniem gadu milzīgs asteroīds orbītā starp Marsu un Jupīteru sašķīda druskās un nākamos 10 miljonus gadu atlūzas krita uz mūsu planētu. Tādejādi, pēc Nilda domām, daudzkārtīgi paātrinājās bioloģiskā evolūcija un parādījās jaunas dzīvnieku sugas.
S.Milers savos eksperimentos pierādīja, ka noteiktos apstākļos varēja notikt olbaltumvielu sintēze, bet vulkāniskie pelni varēja kalpot kā bioloģisko molekulu rezervuāri.
Akadēmiskā zinātne visai ilgi stingri uzskatīja, ka dzīvība radusies spontāni Pirmatnējā buljona apstākļos. Šis teorijas piekritēji sazīmēja dažādas shēmas kā pirms 4 miljardiem gadu uz Zemes dabisku ķīmisku reakciju un procesu rezultātā izcēlās pirmās šūnas no nedzīvas matērijas. Pazīstami šīs teorijas piekritēji bija britu zinātnes popularizators Dž.B.S.Holdeins, krievpadomju akadēmiķis A.Oparins (1924.-1936.g.).
Tālaika Zemes atmosfēra praktiski bija bez skābekļa - tā sastāvēja no metāna, amonjaka, ūdeņraža un oglekļa dioksīda.
Vēlāk tapa skaidrs, ka kosmosā kā tādā atradās visas dzīvīai nepieciešamās kosmiskās komponentes. 1984.gadā holandiešu zinātnieku grupa eksperimentāli ieguva sarežģītas organiskas molekulas hēlija kriostatā, kas nodrošināja kosmisko aukstumu un vakuumu. Tātad dzīvības rašanās varētu būt iespējama kosmiskos apstākļos.
DNS dubultspirāles atklājējs F.Kriks uzskata šūnas parādīšanos nejaušu ķīmisku reakciju  rezultātā par neiespējamu.
2007.gadā starptautiska zinātnieku grupa atdzīvināja hipotēzi par to, ka dzīvība uz Zemes parādījusies no Marsa. Dzīvība no Marsa ieradās uz Zemes Marsa meteorīta veidā.
Nesnauda arī bībelisti, kuri uzskatīja visu radušos dzīvību par kāda Augstākā Saprāta augli.
Mūsdienās kā galveno aplūko iespēju, ka dzīvība uz Zemes ienesta no kosmosa. Šādu viedokli pārstāv bioģenēze un Panspermijas hipotēze.

Jautājums par dzīvības izcelšanos un tālāku attīstību cieši saistīts ar skābekļa parādīšanos atmosfērā un ūdens krājumiem uz zemes virsmas. 

Viens sencis? Hipotēzei par visa dzīvā vienotu senci ir lielāka ticamība salīdzinoši ar hipotēzi par dažādu organismu grupu attīstību no dažādiem senčiem. Vairāki biologi ir pārliecināti par dzīvības izcelšanos no „pēdēja universāla kopēja senča" (last universal common ancestor, LUCA).

Raksti.
Sens ferments apstiprina hipotēzi par dzīvības izcelšanos karstajos avotos.
Māli - dzīvības avots.
Vai Zeme ir dzīvības šūpulis?