Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Filipa evaņģēlijs

Viens no Naghamādā atrastajiem gnostiskajiem darbiem, kristīgās banīcas iedalīts apokrifu kārtā.

Autorība. Lai gan sacerējums nosaukts Jēzus apustuļa Filipa vārdā, tomēr tas ir pseidoepigŗafisks - ar neīstu autorību. patirsais tā autors nv zināms.

Atrašana un izpēte. 1945.gadā tika atrasti seni teksti Augšēģiptes Naghamādā (Nag-Hammadi). Tā sauktais Filipa evaņģēlijs tika uziets II papirusu kodeksā kā 3.traktāts (NHC II, 3). Kodeksā tas atrodas no 51.lapas 29.rindiņas līdz 86.lapas 19.rindiņai (p. 51., 29.-86.,19.), tūlīt aiz plašāk pazīstamā koptiskā Toma evaņģēlija. Papirusa kodeksa lapu izmērs ir 28,4 x15,8 cm.

Valoda. Koptu. Tomēr visdrīzāk oriģinālvaloda ir bijusi sengrieķu. Lielākā daļa tekstā lietoto teoloģisko terminu ir grieķu valodā, tikai rakstīti koptu burtiem.

Saturs. Filipa evaņģēlijs ir viens no intersantākajiem un pārsteidzošākajiem pirmo gadsimtu kristiešu ārpuskanoniskajiem sacerējumiem. Tas pieder gnostisko evaņģēliju tradīcijai un, tāpat kā Toma evaņģēlijs, ir starp tiem tekstiem, kuri 1945.gadā tika atrasti Naghamādā, Augšēģiptē.

Filipa evaņģēlijs pirmo reizi tulkots latviešu valodā no koptu valodas, un to 2017.gadā izdevusi Latvijas Bībeles biedrība.

Saites.
Jaunās derības apokrifi.
Naghamādas kodekss.
Apustulis un svētais Filips.