Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Federālais izmeklēšanas birojs

Federal Bureau of Investigation, FIB.

ASV Tieslietu ministrijas resors federālo likumu pārkāpumu izmeklēšanai, kas apvieno kriminālās un slepenās policijas funkcijas.

Vēsture. Izveidots ASV 1865.gadā galvenokārt cīņai ar naudas viltotājiem.
1908.gadā Teodora Rūzvelta prezidentūras laikā ģenerālprokurors Čārlzs Dž.Bonaparts Justīcijas departamenta ietvaros nodibināja aģentūras specvienību, kas galu galā pārtapa respektablajā FIB.
Ir nodaļas visās ASV pavalstīs un vairākās ārvalstīs.

Vēlāk par vienu no SD pienākumiem kļuva prezidenta apsardze. Tāpat tas nodarbojas ar finansu noziegumu izmeklēšanu, pazudušo bērnu meklēšanu un dažādu cilvēku apsardzi.
Saskaņā ar 1950.gada likumu biroja aģentiem ir plašas pilnvaras - tie drīkst veikt arestus bez tiesu orderiem un pielietot ieročus.
Veic amerikāņu uzticamības pārbaudi (vairāk kā 2 miljoni gadījumu gadā), politisko spiegošanu un graujošu darbību pret ASV komunistiem.

Organizācija. FIB štābs atrodas Vašingtonā, un katrā no pavalstīm tam ir nodaļas. Organizācijā ir nodarbināti tūkstošiem cilvēku, atbilstoši savai kvalifikācijai. Galvenie uzdevumi: federālo likumu pārkāpumu izmeklēšana, cīņa ar organizēto noziedzību, cilvēltiesību pārkāpumi, vardarbīgas cilvēku nolaupīšanas, banku aplaupīšanas, pretdarbība ārvalstu izlūkdienestu darbībai, noziedzības apkarošana ierēdniecībā ("baltās apkaklītes"), cīņa ar narkotiku tirdzniecību.
Koordinē policijas orgānu darbību. Birojam ir plašas pilnvaras, piemēram, saskaņā ar 1950.gada likumu FIB aģentiem ir tiesības veikt arestus bez ordera un pielietot ieročus.

1966.gadā tika pieņemts likums par informācijas brīvību, un FIB-am bija jāatver savi arhīvi. Sabiedrībai kļuva pieejami simtiem tūkstošu oficiālu un līdz šim slepenu dokumentu, kas bija organizācijas rīcībā. Tos var lasīt FIB centrālā štāba lasītavā Vašingtonā. No dokumentiem kūvis skaidrs, ka FIB ilgstoši vāca materiālus par personām un cilvēku grupām, piemēram, - Amerikas Indiāņu kustību, Albertu Einšteinu, Merilinu Monro, Burgesu, Filbiju un Maklīnu, Lī Hārviju Osvaldu, Erolu Flinu u.c., par Čeppakvidika lietu un Mārtiņa Lutera Kinga jaunākā slepkavības lietu.

FIB direktori. FIB direktori tiek iecelti uz vienu 10 gadu termiņu.
Edgars Hūvers (~1972.g.). 1966.gadā ASV pieņēma informācijas atklātības likumu. Tomēr, neskatoties uz informācijas atklātību, 1972.gadā FIB noliedza, t.i. - atklāti meloja, ka nodarbotos ar NLO fenomena pētīšanu. Par to liecina E.Hūvera parakstīta atbilde kādam ziņkārīgam amerikāņu pilsonim - dokuments datēts ar 1972.gada 23.februāri: ""Nezināmo lidojošo objektu" pētniecība neietilpst un nekad nav ietilpusi FIB interešu sfērā."

Klārenss M.Kellijs (pēc Hūvera). Līdzīgi izmelojās arī E.Hūvera pēctecis Klārenss M.Kellijs.

Džeimss Komijs (2013.-2017.g.). 56 gadus vecais Komijs, kurš bija populārs FIB aģentu vidū, tika iecelts 2013.gadā Baraka Obamas prezidentūras laikā.
2017.gada 9.maijā ASV prezidents Donalds Tramps viņu atlaida no amata. Komija vadītajam birojam bija uzdots izmeklēt Trampa vēlēšanu kampaņas sakarus ar Krieviju.

Aplūkojamie objekti.
      FIB galvenā ēka. Atrodas Vašingtonā.

Saites.
Federālais izmeklēšanas birojs un NLO.
Amerikas Savienotās valstis.
Vašingtona.