Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Ginesa rekordi

Vēlētos iepazīstināt ar, manuprāt, nozīmīgākajiem rekordiem no 2007.gada Guiness World Records grāmatas, atlasot pa vienam no dažādām nodaļām(centos atlasīt no katras apakšnodaļas pa vienam), respektīvi, vienu interesantu rekordu no plašāka atvēruma, neiekļaujot pārāk sarežģītus un tehniski specifiski aprakstītus rekordus, lai iepazīstinātu ar daudzveidīgo dažādu rekordu klāstu un parādītu cilvēka, šķiet, neierobežotās iespējas un dabas fantastiskos brīnumus, kā arī sniedzot tikai informāciju par konkrēto rekordu autors koncentrējies uz rekordiem, kas saistīti ar cilvēka spēju, īpaši ar tādiem, kur vajadzīgs "sportisks" piesitiens.
Dažādus plaši pazīstamus rekordus nevajadzētu šeit meklēt, autors atlasījis sev interesantākos. Naudas vienības pārsvarā minētas ASV dolāros.

Dabas rekordi

Lielākā izžuvusī jūra… Vidusjūra, jo ~ pirms 5,9 milj. gadu ģeoloģisko procesu rezultātā tika nosprostots ūdensceļš starp Atlantijas okeānu un Vidusjūru, tas noveda pie tā, ka, iespējams, 10 tūkstošu gadu laikā tā gandrīz izžuvusi. Apmēram pirms 5,4 miljoniem gadu pašreizējā Gibraltāra šauruma vietā esošais zemes valnis tika pārrauts un ieplakas sāka piepildīties ar ūdeni. Tātad šai laika posmā tā bijusi sava veida Sahāra!

Lielākā alas atvere ir ieeja Katedrāles alās Grāntā (ASV), kas ir 38,4 m plata un 7,6 m augsta - tik liela, ka tajā varētu sāniski ievietot zilo vali, neskarot malas.

Lielākais apzināti noslēptu un vēlāk atrastu monētu daudzums ir t.s. Briseles depozīts, šajā atradumā bija apmēram 150 000 monētu, kas, kā tiek uzskatīts, bija domātas Krusta karu finansēšanai.

Pasaulē aktīvākais vulkāns - Kilauea (Havaju salas), kas aktīvs kopš 1983.gada, ik sekundi izspļaujot 5 m3 tilpuma lavas daudzumu.

Lielākais pazemes ezers ir 1986. gadā Pūķa dvašas alas ezers Namībijā, tā virsmas platība ir 2,6 ha, ezers atrodas 66 m zem zemes un tā dziļums ir 84 m.

Garākais fjords ir Ziemeļrietumu fjords Skorsbija līcī Austrumgrenlandē - tas iestiepjas 313 km dziļi iekšzemē.

Visvairāk zibens nosperto govju - tas noticis Vorikmarkas fermā Austrālijā, kur 2005.gada oktobrī 68 Džērsi šķirnes govis bija patvērušās zem viena koka! Zibens iespēra kokā, elektrībai izplatoties pa zemi un nogalinot dzīvniekus.

Dzīvnieki.

Veiklākais mednieks-augs - dioneja, kas gliemeža čaulai līdzīgās lapas sakļauj 1/10 daļā sekundes, zem ūdens parastā pūslene satver upuri ar ātrumu, kas mazāks par 1/500 daļu sekundes - ātrākais kukaiņēdājs zem ūdens, jo pašsaprotami, ka smagākus dzīvniekus šādos ātrumos ķert būtu neiespējami!

Karstumizturīgākais sauszemes dzīvnieks ir maitēdāja skudra, kas dziīvo Sahāras tuksnesī un barību sev gādā 55 grādu karstumā. Interesanti, ka skudras garās kājas tās ķermeni paceļ 4 mm augstumā, kur temperatūra ir pat 6 grādus zemāka, kā pie zemes virsas.

Mazākais parazīts - Pneumocystis carinii ir tik liels kā punkts. Tas dzīvo cilvēka plaušās un izraisa pneimoniju.

Smagākais skorpions ir melnais imperatorskorpions Rietumāfrikā, kas sver pat 60 gramus un ir 13-18 cm garš.

Lielākā acs pieder Atlantijas milzu kalmāram. Tas ir arī lielākais bezmugurkaulnieks, lielākais īpatnis, ikkurš atrasts 1878.gadā pie Kanādas krastiem acu diametrs bija 40 cm, kas gandrīz tik lielas kā atvērta Guiness rekordu grāmata, viņa ķermenis bija 6 m, tausteklis - 10,7 m garš.

Lielākā saldūdens zivs ir Mekongas milzu sams, kas dzīvo Čaoprajas upes baseinā (DA Āzija) var sasniegt 3 m garumu un svērt 300 kg.

Lielākā ķirzaka ir Komodo varāns, kas mīt Indonēzijā - lielākais īpatnis bijis 3,1 m garš un svēris 166 kg, to varēja vērot Sentluisas zoodārzā ASV.

Bezbailīgākais zīdītājs ir medusāpsis, kas spēj sevi aizsargāt no jebkura dzīvnieka. Viņa āda ir tik izturīga, ka to nespēj pārkost ne bites dzelonis, ne dzeloņcūkas adatas, ne čūskas zobi. Viņa āda ir tik vaļīga, ka, satverts aiz sprandas, savas ādas iekšpusē var atlaisties un kost uzbrucējam līdz tas atlaižas.

Mazākais pērtiķis ir pundurmarmosets, kas sastopams amazones augštecē lietusmežos, pieaudzis tas ir vien 119 g smags. Lai gan viņš ir tik mazs, spēj uzlēkt pat 5 m augstu.

Lielākais jebkad dzīvojošais grauzējs, kuru sauca par Patersona šausmīgo peli, pirms 6-8 milj. gadu dzīvoja purvos tagadējā Venecuēlas teritorijā. Tas bija tik liels kā... bifelis. Šis grauzējs līdzinājās Gvinejas cūkai. Pelei bijuši milzīgi zobi un aste, uz kuras tā varēja pacelties un vērot, vai apkārtnē nav plēsēju, un tādējādi nosargāt dzīvību.

Visdīvainākais dzīvnieks ir Āfrikas cauruļzobis, jo anatomiski tas ir tik īpašs, ka to nevar pieskaitīt kādai no pašreiz dzīvojošajām dzīvnieku grupā, tāpēc tam izveidota atsevišķa kārta - cauruļzobji. Ar to tad arī fenomenāls.

Cilvēki un viņu spējas un dabas dotumi. Ginesa Slavas zālē iekļautie cilvēki un viņu ievērojamākais rekords:

Pīters Daudesvels Britu salās 1,42 l alus izdzēris 5 s. Viņa novēlējums citiem rekordu stādītājiem: „vienmēr pārliecinieties, ka tuvumā atrodas ārsts!”

Surešs Joahims Austrālijā stāvējis uz vienas kājas 76 h 40 min. Viņa panākumu noslēpums „Nosvērts prāts, mana ģimene un Dievs”.[1]

Ašrita Fērmens 1 jūdzi ar olu karotē veicis 10 min. 45 s. Saviem sekotājiem viņš iesaka „Neizmirstiet no tā visa gūt prieku! Izvēlieties savu mīļāko nodarbību, tad trenējieties, trenējieties, trenējieties un nezaudējiet pacietību...”

Georgs Kristens (Vācija) visaugstāk ar zobiem apcēlis alus muciņu - 38 m. viņš iesaka: Arvien palieliniet treniņu slodzi un ilgumu, kā arī būt reālistiem un nepārvērtēt sava ķermeņa iespējas!

Padijs Doils veicis visvairāk pietupienu 1 h laikā - 3741. Viņš iesaka: „Jādomā par panākumiem - ja par tiem domāsiet, spēsiet sasniegt visu, bet, lai sasniegtu īstus panākumus, jābūt... pieticīgam.

Garākie mati ausīs pieder Radhakantam Baijpaijam - tie bija vismaz 13,3 cm gari „šis Ginesa rekords ir patiešām izcils notikums man un manai ģimenei,” saka Radhakants.” Dievs ir bijis ļoti laipns pret mani”.[2] Ar to apliecina tās vērtības, kas šobrīd pietrūkst „R” kultūrā - spēju saredzēt garīgo un uztvert cilvēku jau kā autonomu dieva brīnumu.

Cilvēks un viņa ķermenis, ģenētiskas īpatnības u. c.
Garākais cilvēks pasaulē - 2,361 m garais kazu gans no Iekšējās Mongolijas (Ķīna) Si Šuņs, kurš iepriekšējo garāko cilvēku pārspēja par mazāk kā centimetru.

Vecākais mūsdienās dzīvojošais cilvēks - Marija Estere de Kapovilja.

Vecākā māte ir Adriana Emīlija Iliesku, kas bija 66 gadus veca, kad ar ķeizargriezienu pasaulē nāc viņas meita Elīza. Jāmin, ka dzemdības bija veiksmīgas.

Garākais dzimtas koks bija Konfūcijam.

Visvairāk operāciju dzimuma maiņai veikusi F.S.S.Sandovala no Peru, kura kopš 1979.gada veikusi 64 operācijas. Vairāk kā 25 veiktas sejai un kaklam, veikta arī ausu samazināšana, tauku atsūkšana no kājām un rokām, starp citu, kandidējusi Limas (Peru galvaspilsēta) mēra amatam.

Visvairāk izoperēto žultsakmeņu 1987.gada augustā Vēltingas slimnīcā (L-brit.) ķirurgs K.Vaitls Mārtins kādai 85 g. vecai sievietei izoperēja 23 530 žultsakmeņu.

Vecākie kopā saaugušie dvīņi ir R un D.Galjoni (ASV) ir vecākie vēl tagad dzīvojošie dvīņi. Viņi 36 gadus pavadījuši, uzstājoties cirka izrādēs, karnevālos, bet 1991.gadā. aizgāja pensijā. 2006.gada 8.maijā viņi bija 54 gadus veci.

Cilvēka sasniegumi: Gan garīgās, gan gluži ikdienišķās un uzjautrinošās fiziskās sfērās:

Rekords brauciena garumā ar skrituļslidām - 764 km.

Garākais komikss - Itālijā radītais „Cičo un juceklīgā dzimšanas diena” (Ciccio e all compleanno sottosopra) bija 242,45 m garš un 0,9 m augsts. Tas tika izveidots rekordlaikā - 8 stundās un 30 minūtēs, strādājot 35 komiksu zīmētājiem.

Pasaulē lielākās apakšbikses - 14,4 m platas un 10,4 m augstas, tās pašuva labdarības kampaņas „Bikses nabadzībai” (Boltona, Anglija) dalībnieki.

Jaunākais abos polos apbijušais cilvēks ir Džonatans Silvermens, kurš Ziemeļpolu sasniedza 1999.gada 25.jūlijā, Dienvidpolu - 2002.gada janvārī, būdams 11 gadus un 211 dienas vecs, to veica, piedaloties tūristu ekspedīcijās.

Ceļojums apkārt pasaulei ar velosipēdu. Stīvens Streindžs pavadīja ceļojumā apkārt pasaulei 276 dienas 19 h 15 min. Sava ceļojuma laikā viņš ar velosipēdu nobrauca 29 651 km, bet kopumā ceļojums bija garāks par 40 000 km.

Ilgākais radio dīdžeja maratons - M.Potrčs Radio Center studijā Mariborā Slovēnijā vadīja raidījumu 122 st. - 2004.g. no 21. Līdz 26.novembrim.

Lielākā kluso telefonu spēle norisinājās 2005.gadā Ņūdžersijā, kur piedalījās 814 Samervilas pamatskolas skolēni un viņu vecāki.

Tikai 1 minūtē 319 bumbu pieskārienus galvai, tikai ar to noturot bumbu gaisā veicis Ē.Ernandess no Kubas.

Tikai 1 dienā britu armija zaudēja 60 000 karavīru (1916.g. 1.jūl.) pirmajā kaujas dienā pie Sommas.

Dzīvošana starp skorpioniem K.Ketkaeva no Taizemes 32 dienas pavadīja 12 km2 lielā stikla telpā kopā ar 3000 skorpioniem, šai laikā saņemot tikai 9 dzēlienus.

Vistālāk aizmestā spēļu kārts - burvju mākslinieks R.Smits juniors aizmeta spēļu kārti 65,96 m tālu Klīvlendas pavalsts sanāksmju centrā 2002.gadā.

Jaunākā politiskā cietumniece - 3 gadus vecā Tahinta Vunn Khina (Mjanma), kas bija kopā ar māti mītiņā pret valdību.

Vecākais izpildītājs Lielbritānijas albumu saraksta 1.vietā ir T.Džonss, kuram bija 60 gadu, kad viņā albums Reload saņēma šo titulu.

Visvairāk iegaumētu nesistematizētu priekšmetu ir 200, to uzstādīja Dž.Ravirala. Šo rekordu pārspēt varu ieteikt ikvienam.

Tao Čuņ Liņa kopš 20. gs. 70-tajiem veidotajā kolekcijā ir 102 005 apģērba etiķetes.

Sabiedrība.

Vecākais mūzikas instruments, kuru joprojām var spēlēt ir 9000 gadu veca no kauls izgatavota flauta, arheologs, kas to atradis, pat pamanījies nospēlēt ar to melodiju. Tā izgatavota no Japānas dzērves kājas kaula.

Ilgākais valdīšanas laiks ir Fiopsam II, kas bija VI dinastijas faraons, kurš valdīja 94 gadus, no 2281. līdz 2187.g.pmē.

Politiski nestabilākā valsts ir Salvadora, kas kopš 1821.g., kad kļuva neatkarīga, jaunu valdību noturējusi vidēji 18 mēnešus.

Šveices iedzīvotājs gada laikā apēd 230 šokolādes tāfelītes, kuras katra sver 50 g.

Visu laiku lielākā helikoptera katastrofa notika 1992.g. 14.decembrī, kad netālu no Latas Gruzijā tika notriekts krievu militārais helikopters, kurš veda 61 bēgli - visi gāja bojā.

Vecākais atvaļinātais karavīrs ir Antonio Tode (Itālija), kas cīnījies Pirmajā pasaules akrā. Viņš piedzima 1989.g., nomira 2002.g., kad bija sasniedzis 112 g. vecumu, tā pārspējot ASV pilsoņu kara dalībnieku Dž.Selingu par 41 dienu.

Mazākā spiegošanas lidmašīna uzņēmumā Aerovironment of Morrovia (Kalifornija, ASV) ir izgatavot plaukstas lieluma lidmašīna, ar kuru var izlūkot, vai apkaime piedzīvojusi karadarbību. Lidmašīnas spārnu plētums 15,24 cm, masa 80 g, lidmašīnai ir miniatūra videokamera, kura sver tikai 2 g.

Mazākais spiegs bija francūzis Rišbūrs, kurš pieaudzis bija 58 cm liels, oficiāli viņš bijis karaļa Luija Filipa mātes Orleānas hercogienes virssulainis, taču lielās franču revolūcija slaikā viņš iznēsāja ziņojumus no Parīzes un atpakaļ, tēlodams bērnu šūpulī.

Visbiežāk zagtā glezna ir Rembranta „Jākobs IiI de Geins” (1632.g.) ir pazudusi no muzejiem un atkal atgriezusies ne mazāk kā 4 reizes, tādējādi šis kabatas izmēra portrets ir pasaulē visvairāk zagtā glezna. Zagļiem to loģiski gandrīz neiespējami pārdot, jo tāpat zināms, ka tā tiks nozagta!

Bagātākā sieviete - Liliāna Betenkūra no Francijas - 16 miljardi ASV dolāru.

Dārgākais ādas kopšanas līdzeklis ir divi 28 g smagi dūņu komplekti The Botaenica dual-Mud kit, ko pārdeva par 845 dolāriem.

Vecākais jebkad dzīvojušais kaķis Creme Puff nodzīvoja 38 gadus un 3 dienas, viņa dzīvoja Teksasā pie Dž.Perija, kuram piederēja arī iepriekšējais rekordists Grandpa alex Ryan.

Smagāko ananāsu ievācis E.Kamuks no Papua-Jaungvinejas, tas bijis 8,06 kg smags.

Lielākā sviestmaize 2000.g. 17.martā Wild Woody”s Chill and Grill Rauouzvilā (Mičigana, ASV) pagatavoja milzīgu sālīta liellopa un sinepju sviestmaizi, kura svēra 2,467 t.

Dārgākā zupa restorānā Kay Mayfair Londonā šķīvis zupas Buddha jumps over the wall maksā 108 mārciņas. Tās sastāvā ir haizivs spuras, jūras vēderkāji, šitaki sēnes, jūras gurķi, kaltētas ķemmes gliemenes, vistas gaļa huan šķiņķis, cūkgaļa un ženšeņš, ēdiens jāpasūta 5 dienas iepriekš.

Lielākie kāršu namiņi - pasaulē neapstrīdams līderis kāršu namiņu būvēšanā ir B.Bergs (ASV) Lielākā kāršu pils tika izbūvēta 2004.g., tā sastāvēja no 162 000 kārtīm, viņš uzbūvējis arī torni, kuram visvairāk stāvu, tas sastāvējis no 131 stāva, bijis 7,71 m augsts.

Noslēdzot šos interesantos aprakstus:

Visātrāk saliktais GWR - Hasbro puzlis. Lai ļautu ļaužu pūļiem pasaulē sevi pārbaudīt, „Ginesa pasaules rekordi” sadarbībā ar Hasbro pagatavoja oficiālo GWR Timed Puzzle, līdz šim visātrāk to salicis S.Kornuts no Lielbritānijas, kurš to iespēja 34 min. 4 s.

[1]Guiness World records: Guiness World records ltd., 2006.g.- 52.lpp.
[2] Turpat, 54. Lpp. 

Raksti.
Ķīnā pārspēts "bišu bārdas" Ginesa rekords.