Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Huans Karloss I Ibero (1975.-2014.g.)

Spāniski - Juan Carlos I ibero.
Atkalatjaunotās Burbonu dinastijas Spānijas karalis no 1975. līdz 2014.gadam, kas izvadīja Spāniju no diktatūras uz demokrātiju.

Radniecība. Tēvs - Alfons XIII.
Dēls - Fīlips VI, tagadējais karalis.
Meita - Kristīne. Viņas vīta krāpšanās aizdomās tika turēta arī kristīne, tādēļ Filips VI (viņas vecākais brālis) atņēma Palmasdemaļjorkas hercogienes titulu. 2017.gadā tiesa gan princesi attaisnoja, bet viņas vīram piesprieda 6 gadu cietumsodu (vēlāk tika samazināts uz 5 gadiem un 10 mēnešiem)

Dzīvesgājums. Kāpa Spānijas tronī pēc diktatora Franko nāves 1975.gada 22.novembrī.
Veica demokrātiskas reformas, legalizēja politiskās partijas, likvidēja Franko partiju Falanga.
Atteicās no troņa 2014.gada 2.jūnijā par labu savam dēlam princim Filipam VI. Lielāko savu valdīšanas laiku bija viens no populārākajiem monarhiem pasaulē, bet pēdējā laikā zaudēja pavalstnieku uzticību. Pa daļai tas notika dēļ viņa meitas Kristīnes vīra Injaki Urdangarina kriminālapsūdzībām naudas atmazgāšanā un sabiedriskā fonda Noos naudas izšķērdēšanā.
Meitas neskaidrā loma vīra darījumos nebija vienīgais iemesls karaļa popularitātes kritienā. Karalim tika pārmests pārlieku dārgs dzīvesveids. Piemeram, 40 000 eiru izmaksājušās ziloņu medības Botsvānā ekonomiskās krīzes laikā 2012.gadā.  Tas atklājās gadījuma pēc, jo karalis medībās tika salauzis kāju.
2019.gadā Šveicē sākās izmeklēšana par kādu ar viņu, iespējams, saistītu ārzonas kontu. 82 gadu vecais karalis emeritus uz izmeklēšanas laiku par viņa iespējamajiem ieguvumiem no Spānijas uzņēmumu līgumiem ar Saūda Arābiju, pārcēlās dzīvot ārpus Spānijas - uz AAE. Tolaik Spānijas uzņēmumi ieguva 6,7 miljardu eiru vērto līgumu Mekas-Medīnas ātrvilciena līnijas būvēšanai. Spāņu izmeklētājiem ir aizdomas, ka ekskaralim pieder nedeklarēti naudas konti Šveices bankās un tādejādi tieši Huans Karloss 2008.gadā ir saņēmis 100 miljonu dolāru par neskaidriem pakalpojumiem.
Fīlips IV 2020.gada pavasarī paziņoja, ka atsakās no mantojuma un turpmāk Huanam Karlosam I netiks izmaksāts naudas pabalsts no valsts, kas 2018.gadā bija vairāk kā 194 000 eiru.
2020.gada 3.augusta vēstulē savam dēlam Fīlipam IV viņš paziņoja par lēmumu doties prom no Spānijas, pamest pili un valsti, lai netraucētu dēlam veikt savus karaļa pienākumus. Uzskata, ka viņš tagad uzturas Dominikānas republikā.

Saites.
Spānijas karaļi (?-patlaban).