Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Harāra

Harar, Harare.
Nozīmīgs antikā islāma centrs. UNESCO to pasludinājis par 4.svētāko musulmaņu pilsētu pasaulē.

Atrašanās vieta. Etiopija, Harerges provincē Somālijas plakankalnē.
Pilsēta saglabājusi savdabību, jo palikusi nomaļus no uzbūvētā dzelzsceļa.

Vēsture. Dibināta 1520.gadā.
Vienmēr bijusi svarīgs tirdzniecības centrs ar vareniem aizsargvaļņiem un citām senām celtnēm.
Ilgu laiku tā bija Etiopijas islāma balsts - šodien tajā ir 99 mošejas, eksistēja aizliegums kristiešu ieceļošanai. Pilsētā gatavoja mācītos izlāma garīdzniekus. Pirmais rietumnieks te bija britu pētnieks Ričards Bērtons 1854.gadā. Pēcāk te dzīvojis slavens franču dzejnieks Artūrs Rembo, tagad te ir viņa muzejs.

Viesnīcas. Vislabākā – „Belaine” (13 USD). 2 stundas dienā padod ūdeni, Hararē vispār nav ūdensvada.

Apraksts. Harari iedala Vecajā un Jaunajā. Vecpilsēta apjozta ar augstu mūri un pieciem vārtiem. Iekšā ieliņu labirints. Ir viena lielā pareizticīgā baznīca, kas agrāk bijusi mošeja.

Aplūkojamie objekti.
      Pilsētas sienas. The City Walls, and the narrow streets lined with traditional Harari gegar houses.
      Pēdējā imperatora Vecā pils.
      Pēdējā imperatora Jaunā pils.

      Audēju iela. Sēž audēji vīrieši ar savām mašīnītēm un strādā.
      XIII–XV gs. klosteru komplekss. Te atrodas dažas pareizticīgo relikvijas, piemēram, baseins, kas izārstē sievietes no neauglības.
      Gubernatora pils.
      Koptu baznīca.
      Vairākas mošejas.
 Tās esot 99.
      Muzejs.

Dzejnieka Rembo (Rimbaud) muzejs. Šeit dzīvoja slavenais franču dzejnieks Artūrs Rembo. Ļoti skaista trijstāvu koka ēka. Iekšā dzejnieka bibliotēka, Harāres XX gs. sākuma foto izstāde. No trešā stāva labs skats uz pilsētu.

Alusdarītava. Ar reisa taksometru. Komunistu laikā uzcēluši čehi. Ap 1000 strādājošo. Ir bārs, kurā piektdienas vakaros notiek burziņi.

Hiēnu barošana. Saskaņā ar senu leģendu pilsētā bijis liels bads. Hiēnas uzbrukušas cilvēkiem Vienam no vietējiem parādījies sapnis, kas vēstījis pabarot hiēnu bara vadoni ar kādu īpašu putru. Tā arī izdarīja un hiēnas cilvēkus likušas mierā. Tagad pilsētā katru gadu notiek tam īpaši veltīts festivāls. Satumstot, īpaši nozīmēts cilvēks dodas ārpus Vecpilsētas vārtiem, kur to jau gaida hiēnu bars. Tas apsēžas pļaviņā un no maisa nesteidzīgi velk ārā kaulus un gaļas gabalus. Šādu izklaidi piedāvā izbeudīt arī tūristiem. Mzais Zaļais to pamēģināja 2006.gadā.

The city is well known for its superb handicrafts that include woven textiles, basketwork, silverware and handsomely bound books, and Harar has been a place of pilgrimage from all over the world for many years.
Te dzīvo afāri.

Harāres apkārtne.
      Babilas Zīloņu audzētava. (Babile Elephant Sanctuary) Uz austreņiem no Hārāras pie Babilas pilsētiņas, kas pazīstama arī ar saviem karstajiem avotiem. famous for its hot springs and the Babille 'Valley of Marvels'. The 6982km2 reserve is a sanctuary for a rare endemic sub-species of elephant, but is also home to black-manned lions, kudu and Wild ass.

Saites.
Abesīnija.
Harāras emīri (969.-1886.g.).