Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Islāma Radīšanas stāsts

Velti meklēt Korānā ziņas par tiem svarīgajiem zinātnes un  kultūras sasniegumiem, kādi pirms tā radīšanas pastāvēja jau antīko kultūru zemēs Divupē, Ēģiptē, Indijā, Grieķijā, Persijā. Ja Korānā arī ir aizguvumi no senatnes cilvēku priekšstatiem par pasauli, tad parasti tie ir reliģiskie mīti, kas satur fantastiskas ziņas par cilvēku un viņam apkārtējo dabu.

Saskaņā ar Korānu Allāhs sacījis: "Topi!" - un parādījušās "debesis un zeme" (6., 72.). Pasauli Dievs radījis 6 dienās meistarīgi un bez vainas - Allahs "radījis septiņas debesis, [uzlikdams] vienu virs otras ar jumiem" (67.sūra "Valstība", 3.ajats). No septiņām debesīm "zemākās debesis" Allāhs "izgreznojis ar spīdekļiem un nostādījis to velnu atvairīšanai" (67.sūra "Valstība", 5.ajats). Viņš "licis tām [debesīm]  ražot nakts tumsību, licis tām iedegties rīta blāzmā" (79.sūra, 29.ajats). Bet, lai cik pilnīgi Dievs ierīkojis debesis, nav novērsta iespēja, ka to "gabali" nokrīt (17.sūra, 94.ajats) - laikam taču domātas krītošās zvaigznes un meteorīti! Korāna sastādītāji tādu "gabalu" un "lausku" krišanu dēvē par Dieva sodības pazīmi.

Korāna sastādītāju ārkārtīgi ierobežotajiem uzskatiem par pasaules uzbūvi pilnīgi atbilst Kotānā izklāstītie uzskati par Zemi kā nekustīgu plakni, ko līdzsvarā notur uz tās saceltie kalni. "Zemi," - sacīts Korānā Allāha vārdā, - "mēs esam izklājuši kā paklāju." (51.sūra, 48.ajats). Allāhs nostādījis uz tās "kalnu cietokšņus, lai tā ar jums [cilvēkiem] nešūpotos. [iekārtojis uz tās] upes un ceļus, lai jūs ietu pa taisniem ceļiem..." (16.sūra, 15.ajats).

Saites.
Korāns.
Radīšanas stāsti.