Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Icu maiji

Itza maya.

Par iciem dēvētā maiju apvienība bija viena no trim savstarpēji naidīgām grupām, kuras spāņu ierašanās laikā apdzīvoja Petenicas ezera baseinu. Icu apdzīvoto teritoriju pie ezera viņi paši sauca par Kan' Ek jeb Kaneku. Kā Kanekas icu vecākais 1695.gadā bija stāstījis kādam spāņu hronistam, viņu senči šeit pirms vairākiem simtiem gadu ieradušies no Čičenicas Jukatānā.

Jaunajā dzimtenē, pēc Klasiskā perioda maiju civilizācijas norieta, icu maiji veidojuši savu vēsturi, kuras lappuses tikai tagad sāk atklāties pētniekiem.

XVII gadsimta beigās Petenas ezera reģionu pakļāva spāņi. Kanekas icu maiji lielā skaitā gāja bojā no eiropiešu ievazātajām slimībām, pret kurām viņu imūnsistēma bija bezspēcīga.

Valoda. Icu pēcteči, tāpat kā pārējās maiju ciltis, dzīvo vēl šobaltdien, kaut gan ikdienā runā spāņu valodā. Icu valodā runā vien neliels skaits šīs maiju cilts piederīgo, pie tam valodnieki nav pārliecināti, ka mūsdienu icu valoda ir tā pati, kas skanēja pie Petenicas ezera laikā, kad pie tā ieradās spāņi.

Saites.
Maiji.
Čičenica.
Ništunčiča.