Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Indiāņi

Amerikas pamatiedzīvotāji, kuru senči, domājams, ienākuši galvenokārt no ZA Āzijas pēdējā apledojuma laikā - pirmās cilvēku apmetnes Ziemeļamerikā pirms apmēram 40 000 gadu: Meksikā pirm 20 000 gadu, Patagonijā pirms 10-7 tūkstošiem gadu.

Daži no pētniekiem uzskata par pierādītu tā saukto Beringijas inkubācijas modeli (Beringian Incubation Model), kas izvirza domu, ka Āzijas migranti tūkstošiem gadu pavadīja Beringijā, savstarpēji sajaucās un tikai tad devās tālāk uz rietumiem un dienvidiem, kļūstot par paleoindiāņiem un mūsdienās dzīvojošiem sarkanādainiem indiāņiem.

Skaits. Indiāņu kopskaits ap 33 miljoniem cilvēku (1975.g.), no tiem lielākā daļa, vairāk kā 27 miljoni koncentrējušies Andos (Peru, Bolīvija, Ekvadora) un Meksikas kalnienē (Meksika, Gvatemala). Pārējie - dažādos Centrālamerikas un Dienvidamerikas rajonos, Kanādas ziemeļos un ASV iekšējos rajonos.

Rase. Veido īpašu mongoloīdās lielās rases atzaru - amerikanoīdo rasi.

Vēsture. Pirms eiropiešu kolonizācijas XVI-XVII gs. indiāņi atradās dažādās ekonomikas, sabiedrības un kultūras attīstības pakāpēs.

Valodas. Ļoti dažādas, tās iedala dažādās saimēs un savrupās grupās.

Saites.
Paleoindiāņi.
Dienvidamerikas indiāņi.
Ziemeļamerikas indiāņi.