Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Paleoindiāņi

Pirmie Amerikas iedzīvotāji no to migrāciju laikiem. Atradumi apstiprina agrākos priekšstatus par paleoindiāņiem, mūsdienu iezemiešu senčiem, kas cēlušies no vienas Āzijas populācijas. Taču šie dati apstiprina arī to, ka gadu tūkstošu laikā, dzīvojot Beringijā, šī populācija ģenētiski kļuva diezgan atšķirīga no sākotnējiem ienācējiem.

M.Balters konspektīvi sniedz ieskatu The American Journal of Physical Anthropology š.g. augusta speciālizlaidumā, kurā publicēti jauni ģenētiskie dati, saistīti ar pirmajiem Amerikas iedzīvotājiem un to migrāciju laikiem. Atradumi apstiprina agrākos priekšstatus par paleoindiāņiem, mūsdienu iezemiešu senčiem, kas cēlušies no vienas Āzijas populācijas. Taču šie dati apstiprina arī to, ka gadu tūkstošu laikā, dzīvojot Beringijā, šī populācija ģenētiski kļuva diezgan atšķirīga no sākotnējiem ienācējiem.

Protams, sajaukšanās ar eiropiešiem apgrūtina ainas noskaidrošanu par tagad dzīvojošo iezemiešu izcelšanos no paleoindiāņiem. Zinātnieki mēģina šo jautājumu atrisināt, veicot seno skeletu DNS pētījumus. Vairāk nekā 60 šādu pētījumu pēdējā laikā paveikuši antropologi Dženifera Rafa (Jennifer Raff) un Deniss O'Rūrks (Dennis O'Rourke) no Jūtas universitātes Soltleiksitijā (ASV). Atšķirībā no situācijas citu kontinentu, ieskaitot mūsdienu Austrāliju, paleoģenētiskajā izpētē, zinātniekiem Amerikā trūkst pamatiedzīvotāju šūnas kodola pilnā genoma atšifrējuma, taču ir iegūtas vairākas mitohondriālās DNS sekvences no paraugiem, kas nav vecāki par 6000 gadiem, kā arī pētnieku rīcībā ir mtDNS dati par pieciem, četrās vietās atrastiem indivīdiem, kuru vecums ir vairāk nekā 8000 gadi, ieskaitot 14 000 gadu vecu paraugu no Peislijas alas Oregonā.

Pārsteidzošā kārtā katram no šiem pieciem senajiem indivīdiem konstatēja atšķirīgu ģenētisko marķieri jeb haplotipu. Pavisam šobrīd Amerikas kontinentos izdalīti 15 pamathaplotipi, kuri, domājams, pārstāv ģenētiski daudzveidīgo cilvēku grupu, no kuras izcēlās vēlākie Amerikas iedzimtie.

Daži no pētniekiem uzskata šos rezultātus par pierādījumiem tā sauktajam Beringijas inkubācijas modelim (Beringian Incubation Model), kurš izvirza domu, ka Āzijas migranti tūkstošiem gadu pavadīja Beringijā, savstarpēji sajaucās un tikai tad devās tālāk uz rietumiem un dienvidiem, kļūstot par paleoindiāņiem un mūsdienās dzīvojošiem sarkanādainiem indiāņiem.

Raksti.
Ģenētiķi par pirmo amerikāņu izcelsmi.

Saites.
Indiāņi.