Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Jānis XXIII (1958.-1963.g.), svētais

261.Romas pāvests no 1958.-1963.gadam.

Dzīvesgājums. Ievēlēts par pāvestu 1958.gada oktobrī.
Mēģināja renovēt un nostiprināt baznīcu ar miera nesēju darbību.
1959.gadā paziņoja, ka tiks sasaukts Vispasaules koncils "kristīgās pasaules apvienošanai."
1959.gada 2.aprīlī apstiprināja jaunu antikomunistisku dekrētu, ka no baznīcas izslēdzami tie, kuri, lai gan nenoliedz katoļu ticības mācības pamatus un pat uzskata sevi par kristiešiem, patiesībā  sadarbojas ar komunistiem un ar savu rīcību tos atbalsta.
Pirmais no pāvestiem, kas 1959.gadā iepazinās ar Fatimas pareģojumu. Šai sakarā pāvests 1960.gadā atteicās atklāt atklāsmes saturu, jo "tas sašūpos mūsu ticību."
1960.gada martā iecēla par kardinālu bīskapu - Tanganjikas nēģeri Rugambvu, ar nolūku radīt vietējo katoļu garīdzniecības hierarhiju.
Kaut arī Vatikāns aizstāv katolisma principu nemainīgumu, tomēr enciklikas atspoguļo arī dažas būtiskas pārmaiņas mūsdienu pasaulē, sludina mieru, aicina uz valstu mierīgu līdzāspastāvēšanu, atbruņošanos, atomieroču aizliegšanu, piemēram, Jāņa XXIII enciklikas "Mater et magistra" (1961.g.) un "Pacem in terris" (1963.g.).
Viņš arī bijis tas pāvests, kurš parakstījis skandalozo katoļu baznīcas dokumentu par garīdznieku seksuālajiem noziegumiem 1962.gadā.

Vadīja II Vatikāna koncilu (1962.-1964.g.), kuru gan nenovadīja līdz galam, jo 1963.gadā mira. Koncilu pabeidza tā pēctecis Pāvils VI. Tajā tika atzīts, ka kristietība nenoraida neko, kas ir tikumisks un svēts citās reliģijās, vienlaikus uzsverot nepieciešamību sludināt Kristus atstāto evaņģēliju, kas ir katra kristieša pienākums. 

Pijs XII pieprasīja Sv.Pētera atlieku identifikāciju un ar to nodarbojās vairāki universitātes arheologi un docenti, līdz tas viss ticis nodots aizmirstībai Jāņa XXIII laikā.

2014.gada 27.aprīlī tika iecelts svēto kārtā (kopā ar Jāni Pāvilu II), ceremoniju Sv.Pētera laukumā vadīja  pāvests Francisks I un to klātienē vēroja 800 000 cilvēku.

Ārlaulības sakari, incesti, sodomija, zādzības, slepkavības - simtiem šo darbību veica Jānis XXIII. Viņam pat bija savs harēms ar sievietēm, kuras izmantot seksuālos nolūkos. Šajā harēmā, kas atradās Boloņā, bija 200 sieviešu - visas tā saucamās mūķenes. Lai gāztu no troņa Jāni bija jāizdzēš simtiem cilvēku dzīvības, bet par laimi mūķenēm, tas izdevās (vai ti tas nav par kādu citu Jāni?).

Saites.
Romas katoļu pāvesti (30.g.-patlaban). 
Kristiešu svētie.